Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова господарського суду Дніпропетровської області Татарчук В.О. просить вжити заходи реагування за фактом втручання в діяльність судді

26 липня 2018, 15:47

За дорученням зборів суддів 25 липня 2018 року до ВРП звернувся голова господарського суду Дніпропетровської області Татарчук В.О. з повідомленням про втручання в діяльність судді цього суду Бєлік Вікторії Геннадіївни

Прес-центр судової влади України інформував, що 9 липня 2018 року до ВРП надійшло повідомлення судді Бєлік В.Г. про втручання в її діяльність щодо здійснення правосуддя.

У вказаному повідомленні зазначено, що у провадженні суду перебуває справа про банкрутство ТОВ «МіК».

Суддя Бєлік В.Г. наголошує, що усі призначені засідання не могли відбутися у зв’язку із заявленням судді численних відводів. На її думку, відводи містили безпідставні звинувачення у вчиненні кримінальних злочинів, зневажливі висловлювання, заявники створювали такі умови, що судді були змушені заявляти самовідвід.

Судове засідання, призначене на 26 червня 2018 року, не відбулося у зв’язку з направленням справи до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з метою подальшого її передання до Верховного Суду для розгляду касаційної скарги на ухвалу суду апеляційної інстанції.

Після повідомлення суддею зазначеної інформації особи, що прибули у судове засідання, почали вимагати негайного розгляду справи, не вислуховуючи жодних пояснень. Один із засновників ТОВ «МіК» викликав наряд поліції та слідчого. У своїх повідомленнях про вчинення злочину вказані особи зазначили, що суддя відмовилася пред’являти посвідчення, фіксувати хід судового процесу засобами технічної фіксації.

Окрім того, зазначені особи подали заяви про вчинення кримінального правопорушення і внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідних відомостей щодо судді Бєлік В.Г. та керівника апарату господарського суду Дніпропетровської області.

За словами голови господарського суду Дніпропетровської області Татарчука В.О., заявники стверджують, що керівник апарату цього суду вилучив справу в судді Бєлік В.Г. без видання відповідного процесуального документа та направив її «у невідомому напрямку».

 З огляду на викладене особи просили правоохоронні органи вручити йому повідомлення про підозру.

Татарчук В.О. зазначає, що зборами суддів господарського суду Дніпропетровської області було прийнято рішення звернутися до Вищої ради правосуддя від імені колективу, оскільки такі дії вказаних осіб зачіпають інтереси правосуддя в частині реалізації принципу незалежності суддів і суду під час виконання покладених на них обов’язків.   

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Прес-центр судової влади України