Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду взяли участь у форумі Асоціації адвокатів України  

10 липня 2018, 11:37

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олександра Яновська та суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів взяли участь у роботі Щорічного літнього форуму Асоціації адвокатів України з кримінального права та процесу «Золотий Дюк», який відбувся 6 липня 2018 року.

Експерт першої сесії Надія Стефанів висловилася щодо позиції ВС у питаннях використання доказів, отриманих за результатами негласних слідчих дій та оскарження ухвали слідчих суддів про призначення позапланових перевірок. Також суддя ККС ВС зауважила, що ВС нерідко залишає без змін виправдувальні вироки судів першої та апеляційної інстанції.

Олександра Яновська проаналізувала останні судові рішення Європейського суду з прав людини та Верховного Суду щодо оскарження ухвал, які не передбачені ст. 309 КПК України. Суддя ВП ВС зазначила, що право на справедливий судовий розгляд (ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод), одним з аспектів якого є право доступу до суду, не є абсолютним. За певних обставин воно може бути обмеженим, особливо щодо умов прийнятності скарги.

Учасники заходу обговорили зміни до КПК України та їх практичне застосування. Спеціалісти кримінального права обмінялися досвідом роботи та проаналізували типові помилки, яких припускаються адвокати.

Під час форуму також розглянули питання фіксації судового процесу, позитивної практики представництва інтересів у ЄСПЛ та побудови стратегії захисту в кримінальному провадженні у поєднанні з іншими видами судочинства.

З презентацію судді ВП ВС Олександри Яновської можна ознайомитися за посиланням.

За повідомленням прес-служби суду