Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Суддя з Обухова захищав Бахмут і судитиме окупантів за військові злочини

27 лютого 2023, 08:40

У 2010 році Тиханського Олександра Богдановича було призначено на посаду судді Обухівського районного суду Київської області. За дванадцять років роботи на цій посаді він досяг чималих професійних здобутків, є суддею-спікером, викладачем Національної школи суддів України, має науковий ступінь доктора філософії, неодноразово обирався колегами делегатом декількох з’їздів суддів від київського регіону, регулярно приймає участь у різних національних і міжнародних заходах з приводу розвитку правосуддя, розглядає справи кримінальної, цивільної, адміністративної юрисдикції, справи про адміністративні правопорушення.

Про це та багато іншого розповіли у прес-службі Обухівського районного суду, передають Хроніки Обухова.

Рік тому, у перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну, Олександр Тиханський, незважаючи на можливість бронювання від мобілізації і відсутність військового досвіду, будучи справжнім патріотом за «покликом душі» добровільно прибув до центру комплектування та соціальної підтримки та був зарахований до особового складу однієї з військових частин Збройних Сил України, - розповіли у суді.

З цього часу суддя зі зброєю в руках боронив нашу державу від ворогів, приймав участь у бойових діях на Київщині, а після її звільнення від загарбників - на Донеччині, зокрема й у місті Бахмуті.

У зв’язку із нагальною службовою необхідністю, потребою відновлення правосуддя у судових справах під його головуванням, судом було ініційовано повернення Тиханського О.Б. до виконання ним службових обов’язків судді, адже, як зазначав голова Верховного Суду у своїх публічних виступах, першочерговим обов’язком судді відповідно до його присяги є відправлення правосуддя.

26 липня 2022 року молодший сержант Олександр Тиханський - командир 1 відділення 2 взводу 2 стрілецької роти був звільнений у запас, 27 липня 2022 року знову приступив до виконання посадових обов’язків судді Обухівського районного суду Київської області.

Суддя Тиханський О.Б., як і інші судді Обухівського районного суду Київської області, який є модельним судом українсько-нідерландського проєкту «Судова влада і суспільство в Україні», приймав участь у міжнародних конференціях за участю суддів Верховного Суду, Міжнародного кримінального суду, нідерландських вчених, суддів та прокурорів з м. Гаага, активно приймає участь у відстоюванні правової позиції українських правників щодо створення міжнародного спеціального трибуналу для покарання російських військових злочинців.

До речі, у судовій практиці українських судів вже розпочато застосування правової позиції, яка передбачає позбавлення судового імунітету росії, щоб за рахунок її арештованого майна на підставі рішення суду можна було отримати компенсацію на покриття збитків та відновлення.

Рішенням зборів суддів саме судді Тиханському О.Б. визначено спеціалізацію розгляду кримінальних проваджень про військові злочини.

Як стверджують нідерландські колеги, інтерв’ю обухівського судді О.Тиханського та інших українських суддів нідерландським журналістам викликало жвавий інтерес у суспільства та серед іноземних правників. Наразі вирішення судових справ суддя поєднує із волонтерською діяльністю у вільний від роботи час.

Джерело фото: https://sud.ua/

"Хроніки Обухова"