Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНОНС! Верховний Суд розгляне зразкову справу щодо підвищення до пенсії особам, постраждалим внаслідок катастрофи на ЧАЕС

01 вересня 2020, 12:56

23 вересня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розгляне зразкову справу за позовом особи до територіального органу Пенсійного фонду України щодо відмови у нарахуванні та виплаті підвищення до пенсії пенсіонеру (позивачу), який проживає на території зони посиленого радіоекологічного контролю.

Позивач є пенсіонером, який має статус особи, котра постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи та проживає на території,  що  відповідно до Переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (до набрання чинності Законом України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України») відносилось до зони посиленого радіоекологічного контролю (4 зона).

Спір виник у зв’язку з невиплатою територіальним органом Пенсійного фонду України, на обліку в якому перебуває пенсіонер (позивач),  підвищення до пенсії, що встановлено ч. 2 ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а саме дорівнює одній мінімальній заробітній платі (згідно із законом про Державний бюджет України на відповідний рік). Позивач просить визнати протиправною бездіяльність та зобов’язати відповідача провести йому нарахування та виплату підвищення до пенсії як непрацюючому пенсіонеру.

Справу, що розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження, призначено до розгляду без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвала Верховного Суду (про відкриття провадження у зразковій справі) від 26 серпня 2020 року № 580/2371/20 (адміністративне провадження № Пз/9901/21/20) – http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/91175941.

 

Верховний Суд України