Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНОНС! 2 вересня відбудеться розгляд справи за конституційною скаргою ПАТ акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк»

01 вересня 2020, 10:47

АНОНС! Відбудеться розгляд справи за конституційною скаргою ПАТ акціонерний комерційний банк «Індустріалбанк»

2 вересня о 10.00 Другий сенат Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розгляне справу за конституційною скаргоюПублічного акціонерного товариства акціонерний комерційний банк «ІНДУСТРІАЛБАНК» щодо відповідності Конституції України положень частини третьої статті 13, частини третьої статті 16 Цивільного кодексу України (далі – Кодекс).

Відповідно до частини третьої статті 13 Кодексу не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. «Суд може відмовити у захисті цивільного права та інтересу особи в разі порушення нею положень частин другої – п’ятої статті 13 Кодексу» (частина третя стаття 16 Кодексу).

Заявник вважає, що застосовані судами у його справі оспорювані положення Кодексу «не відповідають принципу верховенства права, їх зміст викладений узагальнено і абстрактно. Вони не містять жодних чітких критеріїв та/або обставин та/або умов, які підлягають установленню та оцінці судом для того, щоб кваліфікувати діяння особи (а тим більше сторони приватноправового договору) як зловживання правом».

Конституційний Суд України