Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВАКС проаналізували етичні стандарти

12 серпня 2020, 11:57

Суддя ВАКС Катерина Широка проаналізувала етичні кодекси деяких країн світу та мету цих етичних стандартів. Про це вона розповіла під час онлайн-вебінару «Ідеальний судовий процес».

На її думку, на перебіг судового процесу впливають етика, стандарти поведінки сторін та дрес-код. На якість судового процесу впливає не лише професійна підготовка учасників, а й ставлення один до одного. У судовому засіданні є свої правила, в тому числі й свій етикет.

В Україні етичні правила тільки почали набирати оберти, іноді ними нехтують, хоча у світовій практиці етика та естетика судового процесу давно стала нормою.

Наприклад, цікавим є етичний кодекс Хорватії, де адвокат під час судового засідання не може вдаватися до образ судді, а також не має права нерозсудливо сперечатись або висловлювати звинувачення на його адресу. У стандартах нашого сусіда, передбачено, що з поваги до клієнта адвокат повинен уникати будь-якого затягування судового процесу. Стандарти вважаються дотриманими, якщо юрист доклав максимальних зусиль для перемоги, а виступ був лаконічним, чітким та аргументованим.

В Австралії прокурори усіляко намагаються бути беземоційними. Там вважають, що міміка чи будь-які інші жести прокурора під час судового засідання можуть несвідомо, але вплинути на ставлення судді до обвинуваченого чи позивача.
У Канаді взагалі заборонили правникам використовувати парфуми під час роботи. Адже, різні запахи можуть зашкодити людині, яка має алергію, чи просто відволікати від роботи.

Етичні стандарти формують в учасника процесу почуття гідності. А це своєю чергою позитивно впливає на оточення та ЗМІ. Якщо всі дотримуються етичних стандартів на судовому засіданні, то забезпечується формалізм процесу. Тобто ми можемо досягти true justice тільки тоді, коли всі формальні аспекти додержані.

«Взаємодія сторін — це єдиний можливий шлях до справедливості. Якщо юристи не дотримуються етичних принципів, то саме право втрачає будь-який сенс. Бо найголовніше надбання правничої професії - колективна репутація та впевненість, яку вона вселяє в соціум», - додала Катерина Широка.

Повний текст читайте за посиланням: https://cutt.ly/Ad1mIgn, посилання на вебінар https://cutt.ly/cd1mOQt

 

ВАКС