Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС звернувся до керівництва держави щодо недопустимості неналежного фінансування судової системи

18 вересня 2020, 16:30

Сьогодні, 18 вересня 2020 року, Пленум Верховного Суду звернувся до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України з проханням збільшити видатки на фінансування судової влади у 2020 році на 2 млрд 292,9 млн  грн, внісши зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Пленум Верховного Суду зазначив, що зменшення видатків Державного бюджету України на фінансування судів і суддів не забезпечує повного й незалежного здійснення правосуддя, нормального функціонування судової системи, що може призвести до зниження довіри громадян до державної влади, загрожувати реалізації гарантованого Конституцією України права людини і громадянина на судовий захист.

Постійне недофінансування судової гілки влади істотно погіршило фінансове забезпечення суддів і працівників апаратів судів, що одразу ж спричинило відтік із суддівського корпусу висококваліфікованих і досвідчених суддів. Такий стан ставить під загрозу належне здійснення правосуддя й належні умови для реалізації громадянами прав та інтересів у судовому порядку. 

«Ми хочемо підтримати своїх колег з першої та апеляційної інстанцій, Державну судову адміністрацію України, Вищу раду правосуддя та звернутися до Президента України, Голови Верховної Ради  та Прем’єр-міністра України  з проханням підготувати зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Питання належного фінансування стосується не тільки 5 тисяч суддів і 27 тисяч співробітників апарату судів, а й кожної людини, яка має потребу звернутися до суду», − наголосила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час розгляду цього питання.

Повний текст звернення буде опубліковано в понеділок, 21 вересня 2020 року.

 Верховний Суд