Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Служби судової охорони: Ми зробимо все, аби кожен українець, перебуваючи в будівлі суду, відчував себе в повній безпеці

15 вересня 2020, 17:29

 

Сьогодні, 15 вересня, у Вінниці відбулася урочиста церемонія відкриття Навчального центру Служби судової охорони.

У церемонії взяли участь Голова Служби судової охорони генерал-майор Валерій Бондар, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, голови судів Вінницької та сусідніх областей, інші почесні гості.    

«Навчальний центр, який ми сьогодні відкриваємо, стане базовим навчальним закладом для кожного співробітника Служби судової охорони. Кожен судовий охоронець тут або навчатиметься азів професії, або підвищуватиме свою кваліфікацію», – зазначив генерал-майор Валерій Бондар, виступаючи на церемонії відкриття Центру.

Він вкотре наголосив, що Служба судової охорони – це стіна між злочинністю і судовою владою. «І ми зробимо все, аби кожен українець, перебуваючи в будівлі суду, відчував себе в повній безпеці», – додав Голова Служби.

За його словами, вже сьогодні перші 24 слухачі, що прибули до Вінниці з різних територіальних управлінь Служби, розпочнуть первинну професійну підготовку, яка триватиме до двох місяців. «Я вірю у вас і впевнений, що ви успішно засвоїте програму підготовки й вийдете звідси справжніми фахівцями своєї справи, справжніми захисниками судової влади від будь-яких проявів неповаги чи правопорушень», – заявив Голова Служби судової охорони.

Генерал-майор Валерій Бондар вручив відзнаки Служби судової охорони кращим співробітникам Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області, які зробили вагомий внесок у створення Навчального центру ССО. Серед нагороджених, зокрема, й начальник цього територіального управління полковник Служби судової охорони Євгеній Прудиус.   

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зазначив, що ще рік тому мало хто вірив, що Служба судової охорони зможе так швидко стати на ноги й розвиватися. «Відкриття цього Навчального центру є яскравим свідченням того, що Служба судової охорони розвивається в правильному напрямку й у її керівництва є стратегічне бачення свого майбутнього», – сказав Зеновій Холоднюк і щиро привітав усіх співробітників Служби судової охорони з важливою подією в їхньому житті.       

Також перед учасниками урочистостей виступили Голова Ради суддів України Богдан Моніч та голова Сьомого апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин, які побажали керівництву і співробітникам Служби судової охорони подальших успіхів у своєму розвитку. А начальник відділу Національної школи суддів України Іван Балаклицький зачитав вітальний лист із нагоди відкриття Навчального центру Служби судової охорони від ректора Національної школи суддів України, доктора юридичних наук Миколи Оніщука.   

У межах заходу також відбулося показове тактико-спеціальне заняття, під час якого співробітники підрозділів охорони, швидкого реагування та особистої безпеки суддів територіальних управлінь Служби судової охорони у Вінницькій, Хмельницькій областях, у м. Києві та Київській області продемонстрували свій високий професійний вишкіл.

Довідково:

 Навчальний центр є структурним підрозділом Територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області й забезпечуватиме підготовку кваліфікованих кадрів для потреб Служби судової охорони, їх перепідготовку та підвищення кваліфікації.

У серпні цього року Міністерство освіти і науки України видало ліцензію Територіальному управлінню Служби судової охорони у Вінницькій області на провадження освітньої діяльності за спеціальностями  «Охоронець» та «Охоронник».   

Первинна професійна підготовка для співробітників Служби судової охорони в центрі триватиме близько двох місяців, і після успішного складання державної атестації слухачі отримають свідоцтва державного зразка про присвоєння кваліфікації «Охоронник 3-го розряду».

Рішення про створення власного навчального закладу з підготовки кадрів для Служби судової охорони було виважене й ретельно продумане. Адже стрімкий розвиток Служби судової охорони як новоствореного державного органу для забезпечення охорони й безпеки органів судової влади потребує якісного кадрового забезпечення.

До цього часу первинна професійна підготовка співробітників Служби судової охорони здійснювалася в навчальних закладах і центрах інших силових державних та недержавних структур. Але це не дешеве задоволення. Крім того, не завжди під час підготовки співробітників у повному обсязі враховувалися специфіка та особливості виконання завдань саме судовими охоронцями.       

В основу створення Навчального центру Служби судової охорони покладено досвід функціонування подібних навчальних закладів провідних країн світу, зокрема діяльність центру підготовки італійських карабінерів у місті Ліворно. Тому новостворений центр не буде типовим навчальним закладом із великим штатом викладачів та інструкторів, а стане освітньою установою сучасного типу. Тут викладатимуть і ділитимуться своїм досвідом найкращі та найпідготовленіші співробітники Служби судової охорони, а штат адміністрації центру на сьогодні складає лише  5 осіб. Заняття з особовим складом Навчального центру проводитимуть кращі співробітники Служби судової охорони всіх територіальних управлінь Служби. Учбовий план і розклад занять на навчальний період затверджуватиме Голова Служби судової охорони.  

Такий підхід дозволить не тільки значно зекономити державні кошти на підготовку персоналу Служби судової охорони, підвищити рівень їх професійної підготовки, а і якість виконання ними завдань з охорони та забезпечення безпеки установ судової влади.  

Навчально-матеріальна база центру розвиватиметься й надалі. Вже до кінця цього року центр поповниться сучасним тиром для проведення навчальних стрільб, сучасним спортивним майданчиком,  «шіт-хаусом» (будинком із багатьма входами, виходами та кімнатами для пострілів), комфортабельною їдальнею для слухачів тощо.

Надати свою методичну та матеріально-технічну допомогу в розбудові інфраструктури новоствореного центру зголосилися й міжнародні партнери Служби судової охорони – Служба Маршалів США та Служба шерифів Канади.