Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТААС розглянув справу стосовно законності формування складу виборчих комісій у Кіровоградській області

10 вересня 2020, 16:46

10 вересня 2020 року у Третьому апеляційному адміністративному суді пройшло судове засідання у справі № 340/3617/20 за позовом Кіровоградської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» до Кропивницької міської територіальної виборчої комісії Кропивницького району Кіровоградської області.

Суть справи полягає у тому, що до суду першої інстанції звернулася Кіровоградська регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» та просила визнати протиправною та скасувати постанову Кропивницької міської територіальної виборчої комісії Кропивницького району Кіровоградської області від 31 серпня 2020 року № 14 «Про внесення змін у складі районних у місті Кропивницькому територіальних виборчих комісій».

Розглянувши справу суд першої інстанції відмовив позивачу у задоволенні позову. Свою позицію суд обґрунтував тим, що оскаржувана постанова жодним чином не порушує права позивача як суб`єкта подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій, а також прийнята згідно з Виборчим кодексом України.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, Кіровоградська регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» подала апеляційну скаргу до Третього апеляційного адміністративного суду. У ній позивач зазначив, що судом першої інстанції не надано належної оцінки тому, що відповідачем було прийнято дві постанови –   № 9 від 25 серпня 2020 року та № 12 від 26 серпня 2020 року. Проте, постановою № 14 від 31 серпня 2020 року вносилися зміни лише в Постанову № 12, яка прийнята з порушенням Виборчого кодексу України та Постанови Центральної Виборчої Комісії від 8 серпня 2020 року № 163 «Про календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року», пунктом 15 якої передбачено, що утворення та формування районних у місті виборчих комісій має проводиться не пізніш як за шістдесят днів до дня виборів, тобто кінцева дата формування складу таких комісій 25 серпня 2020 року.

У судове засідання 10 вересня 2020 року представник позивача - Кіровоградської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» не з’явився, проте заздалегідь подав клопотання про розгляд справи у його відсутності за наявними матеріалами.

Вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши докази, наявні в матеріалах справи, перевіривши в межах доводів апеляційної скарги дотримання судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Позивач - Кіровоградська регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» не вказав, у чому конкретно полягає порушення його права на участь у формуванні складу територіальної виборчої комісії, адже захисту підлягає лише порушене право. Під час розгляду справи позивачем не доведено, що його право або законні інтереси порушені внаслідок прийняття оскаржуваного рішення, що є підставою для відмови у задоволенні позову.

При цьому апеляційний суд встановив, що відповідачем дійсно були допущені певні порушення під час засідання комісії, яке відбулося 25 серпня 2020 року, та при оформленні його результатів, які в подальшому були усунені. Крім того, це не вплинуло на законність оскаржуваної постанови № 14 від 31 серпня 2020 року.

Також апеляційний суд дійшов висновку, що справа не відноситься до виборчих, адже стосується оскарження постанови постійно діючого спеціального органу – Територіальної виборчої комісії,  яка прийнята поза межами виборчого процесу.

Згідно із статтею 316 Кодексу адміністративного судочинства України Третій апеляційний адміністративний суд постановив: апеляційну скаргу Кіровоградської регіональної організації політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» залишити без задоволення, а рішення Кіровоградського окружного адміністративного суду від 6 вересня 2020 року у справі № 340/3617/20 залишити без змін.

 

Третій апеляційний адміністративний суд