Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила відмовити у задоволенні клопотання Генпрокурора про тимчасове відсторонення судді ОАСК Євгенія Аблова від здійснення правосуддя

01 вересня 2020, 20:33

 

Вища рада правосуддя на засіданні 1 вересня 2020 року розглянула клопотання Генерального прокурора Ірини Венедіктової про тимчасове відсторонення судді Окружного адміністративного суду міста Києва Євгенія Аблова від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

В результаті розгляду клопотання ВРП дійшла висновку, що докази, якими обґрунтована підозра, висунута судді Євгенію Аблову, здобуті у спосіб, що не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, – без дозволу суду на використання результатів негласних слідчих (розшукових) дій, отриманих під час розслідування іншого кримінального провадження.

Крім того, на думку ВРП, не обґрунтована наявність ризиків, на які посилається Генеральний прокурор у своєму клопотанні, що можуть виникнути в разі продовження здійснення правосуддя суддею Євгенієм Абловим. Зокрема, серед матеріалів, доданих до клопотання, відсутні розписки про отримання суддею матеріалів понад 50 адміністративних справ, які він начебто може знищити чи спотворити.

Також Офісом Генерального прокурора не надано доказів того, що суддя Євгеній Аблов має можливість впливати на свідків та підозрюваних, яких допитуватимуть під час досудового розслідування, і протиправно перешкоджати у такий спосіб встановленню обставин кримінального правопорушення.

Виходячи з цих обставин, Вища рада правосуддя ухвалила відмовити у задоволенні клопотання Генерального прокурора про тимчасове відсторонення судді Окружного адміністративного суду міста Києва Аблова Євгенія Валерійовича від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

 

Вища рада правосуддя