Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до Офісу Генерального прокурора з приводу втручання в діяльність судді учасника судового провадження

27 серпня 2020, 15:27

Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова повідомила, що в її провадженні перебувала скарга голови незалежної первинної профспілкової організації «Павлоградвугілля» на бездіяльність прокурора, у задоволенні якої 6 квітня 2020 року було відмовлено.

Зазначено, що того самого дня в мережі Facebook на сторінці НППО «Павлоградвугілля» оприлюднено низку публікацій, які викликали жваве обговорення.

Зокрема, поширено відеозапис засідання з розгляду вказаної справи, відеозвернення до користувачів мережі Facebook та інформацію щодо неналежного виконання суддею Шаповаловою І.С. професійних обов’язків, можливої змови судді з органами прокуратури та поліції. Крім того, зазначено, що для оцінки дій судді вказану інформацію буде надіслано до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Полтаві.

На думку Шаповалової І.С., завідомо неправдиві публічні звинувачення судді у вчиненні злочину є прямим тиском на суд і містять ознаки втручання в професійну діяльність судді з метою спонукати до винесення неправосудного рішення.

За повідомленням судді Шаповалової І.С. слідчим відділом Павлоградського відділу поліції ГУ НП в Дніпропетровській області внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування, яке на цей час триває.

Крім того, як зазначила суддя, повідомлення про втручання вказаного учасника судового провадження в діяльність іншого судді щодо здійснення правосуддя вже були предметом розгляду ВРП.

Рішенням від 12 березня 2020 року ВРП відреагувала на обставини та вжила відповідних заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленням судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Бондаренко В.М. про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя з боку голови НППО «Павлоградвугілля».

ВРП констатує, що відповідно до пункту 11 постанови Пленуму Верховного Суду України від 13 червня 2007 року № 8 «Про незалежність судової влади» втручанням у діяльність судових органів слід розуміти вплив на суддю у будь-якій формі, а саме прохання, вимога, вказівка, погроза, підкуп, насильство, критика судді в засобах масової інформації до вирішення справи у зв’язку з її розглядом тощо, з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення чи невчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного судового рішення.

Згідно з Рекомендаціями Комітету Міністрів Ради Європи потрібно вживати всіх необхідних заходів для забезпечення поваги, захисту і сприяння незалежності та неупередженості суддів.

З огляду на вказане ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність судових органів), за повідомленням судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірини Шаповалової.

 

Вища рада правосуддя