Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Строк дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів у судді доцільно зупинити до початку роботи ВККСУ

26 серпня 2020, 17:32

Вища рада правосуддя в цілому схвалює законодавчу ініціативу щодо врегулювання питання строку дії кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді. Про це йдеться у Консультативному висновку ВРП щодо законопроєкту «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання строку дії кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді» (№ 3575).

Законопроєктом запропоновано на період, впродовж якого свої повноваження не здійснює Вища кваліфікаційна комісія суддів України, зупинити перебіг строку дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді, яких було зараховано до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів.

Відповідно до статті 78 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» результати кваліфікаційного іспиту дійсні протягом трьох років з дня складення іспиту. Цей термін визначається з урахуванням, що відповідно до статті 92 цього Закону ВККСУ діє на постійній основі. Однак повноваження членів ВККСУ припинилися після ухвалення 16 жовтня 2019 року Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та виконання нею повноважень в повному обсязі розпочнеться тільки після прийняття відповідних законодавчих змін, що потребуватиме значного часу.

У висновку ВРП зазначається, що наразі в резерві на заміщення вакантних посад перебувають 1256 кандидатів на посади суддів місцевих загальних, господарських та адміністративних суддів. Це якісно та належно підготовлені для судової системи кадри, призначення яких на посади є одним із шляхів реалізації етапу реформування судової влади – подолання проблеми дефіциту кадрів суддів. Однак час, впродовж якого результати кваліфікаційного іспиту вважаються дійсними, вже спливає, а конкурс на заміщення вакантних посад у судах не може бути оголошений через відсутність ВККСУ.

Вища рада правосуддя погоджується з авторами законопроєкту № 3575, що кандидати, які пройшли прозору процедуру добору за європейськими стандартами та склали кваліфікаційний іспит, мали правомірні очікування щодо реалізації свого права на проходження процедур, необхідних для зайняття посади судді, наразі перебувають у стані невизначеності через припинення повноважень членів ВККСУ.

«Зупинення дії результатів кваліфікаційного іспиту і, відповідно, терміну перебування кандидатів у резерві сприятиме не лише справедливому вирішенню питання щодо захисту права кандидатів на посаду судді місцевого суду в умовах припинення повноважень членів ВККСУ, а й дозволить державі виконати обов’язок щодо своєчасного наповнення вакантних посад суддів за рахунок чинного кадрового резерву та забезпечення прав громадян на доступ до правосуддя», – зазначається у консультативному висновку ВРП.

В цілому підтримуючи законопроєкт, Вища рада правосуддя наголошує на необхідності його доопрацювання в частині конкретизації моменту відновлення зупиненого перебігу строку дії результатів кваліфікаційного оцінювання. Законопроєктом № 3575 пропонується рахувати такий момент «з дня прийняття рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, утвореної відповідно до цього Закону». Водночас, як зауважує ВРП, авторами законопроєкту № 3575 не конкретизовано, про яке саме рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України йдеться та коли Комісія зобов’язана його прийняти.

Вища рада правосуддя підтримує законопроєкт № 3575 за умови його доопрацювання.

 

Вища рада правосуддя