Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд: Кримінальне провадження щодо С. Стерненка розглядатиме районний суд м. Одеси

25 серпня 2020, 17:12

25 серпня 2020 року колегія суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду залишила без задоволення клопотання захисника Сергія Стерненка, якого обвинувачують в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України) та в носінні холодної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 263 КК України), про направлення кримінального провадження щодо С. Стерненка з Приморського районного суду м. Одеси до іншого суду, розташованого на території м. Києва.

Як зазначив ВС, за встановленими правилами територіальної підсудності, передбаченими положеннями ст. 32 КПК України, у разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення. З матеріалів провадження видно, що тяжчим є кримінальне правопорушення, визначене ч. 1 ст. 115 цього Кодексу, вчинено в м. Одесі.

Крім того, кримінальне провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків тільки у виняткових випадках, якщо іншим чином забезпечити виконання завдань цього провадження неможливо. Однак клопотання захисника не містить обґрунтованих підстав для визнання його доводів винятковими та з яких вбачалася б неможливість забезпечення виконання завдань цього провадження Приморським районним судом м. Одеси.

Суд дійшов висновку, що направлення кримінального провадження для розгляду до суду, який розташований на території м. Києва, не сприятиме забезпеченню оперативності та ефективності кримінального провадження і суперечить завданням кримінального провадження в частині захисту законних інтересів учасників справи.

Детальніше з текстом ухвали ККС ВС (справа № 522/13809/20, провадження № 51-3889впс20,) можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень − http://reyestr.court.gov.ua/.

 

Верховний Суд України