Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко: Процес добору суддів має бути постійним і динамічним

20 серпня 2020, 11:30

Наслідком судової реформи повинно стати підвищення ефективності здійснення правосуддя. На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко в ефірі Українського радіо.

«Ефективність судової реформи – це не лише її ідеальність з точки зору законодавчої конструкції. Це також і зрозумілий механізм її реалізації, практичного застосування. Від того, як буде втілена реформа того чи іншого інституту, залежить, чи будуть досягнуті бажані результати», – зазначив він.

Підходити до судової реформи, на думку Голови ВРП, слід зважено, адже її наслідки відчувають не лише судді і всі органи державної влади, а й все суспільство. Ця реформа відображатиметься на всіх сферах громадського життя.

Андрій Овсієнко вважає, що забезпечення нормальної роботи судів має бути одним із пріоритетів державної політики. «Нам потрібні законодавчі зміни, які ліквідують прогалини, зумовлені ухваленням Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» і дадуть змогу відновити роботу органу суддівського врядування – Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Адже на сьогодні понад дві тисячі суддів не завершили процедуру кваліфікаційного оцінювання, у судах не заповнені понад дві тисячі вакансій. Без органу (ВККСУ), на який Законом України «Про судоустрій і статус суддів» покладені визначені повноваження, неможливо буде завершити ці процедури», – сказав він.

Голова ВРП вважає неприпустимим переривання реалізації функцій державного органу. За його словами, вони мають здійснюватися безперервно, аби реалізація всієї державної влади відбувалася безперебійно.

«Треба невідкладно відновити роботу ВККСУ і забезпечити не лише здійснення поточного добору суддів для заповнення вакансій, а й формувати кадровий резерв, який на сьогодні фактично відсутній. За п’ять років у судову систему не потрапив жоден новий суддя. Було створено два нових суди – Вищий антикорупційний суд і Верховний Суд. За винятком цих судів, у суди першої та апеляційної інстанцій не було добору суддів. Він відбувся лише у 2019 році. Наразі із 467 рекомендацій, направлених ВККСУ за останні місяці своєї роботи до ВРП, ми внесли Президенту 433 подання щодо призначення суддів. Але сама тенденція є дуже загрозливою. Процес добору суддів має бути постійним і динамічним. Процедури добору потрібно спростити. Вони мають бути, з одного боку, простими, а з іншого – прозорими та ефективними, аби уповноважені органи могли перевірити відповідність судді критеріям доброчесності», – сказав Андрій Овсієнко.

Голова ВРП також зауважив, що суттєвим чинником, який впливає на відтік суддів із системи, є правова невизначеність. «Часта зміна законодавства, перегляд статусу суддів впливають на їхню незалежність. Суддя має почуватися незалежним від будь-якого політичного чи іншого впливу, захищеним у плані соціального забезпечення», – переконаний Андрій Овсієнко. За словами Голови ВРП, суддя має здійснювати правосуддя, не думаючи про те, яким буде його заробіток завтра, та про те, що черговим непрофільним нормативним актом – законом про держбюджет в рази буде змінений рівень його заробітної плати чи пенсійного забезпечення.

 

Вища рада правосуддя