Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Модель добору суддів має бути ефективною

17 серпня 2020, 15:22

Наявну процедуру добору суддів має бути спрощено. На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький у коментарі газеті «Юридическая практика».

«Зараз, щоб стати суддею, треба пройти 15 стадій добору за участю великої кількості органів із різними функціями та повноваженнями. Весь цей процес триває в найкращому випадку 2‒2,5 року, а подекуди – до десяти років. Такий складний доступ до професії є ключовою причиною дефіциту кадрів у судовій системі та вікового перекосу в суддівському корпусі», – наголосив він.

На думку Олексія Маловацького, потрібно запровадити ефективну модель добору суддів, скоротивши стадії конкурсних процедур з 15 до трьох, зберігши при цьому високий рівень вимог до суддів. Доречним було б запровадження в округах незалежних центрів оцінювання, які б мали стандартизовані підходи до визначення кваліфікації суддів, зазначив заступник Голови ВРП.

Надзвичайно важливим, на його переконання, є застосування єдиних критеріїв кар’єрного зростання та зведення до мінімуму суб’єктивний чинників у оцінюванні. «Для того щоб залучити до суддівських лав молодих амбітних людей, треба встановити прозору процедуру переходу з одного суду в інший – по вертикалі і по горизонталі, а також запровадити механізми заохочення суддів залежно від навантаження та ефективності роботи. Зрозуміла перспектива кар’єрного зростання для суддів надзвичайно важлива», – наголосив Олексій Маловацький.

Він розповів, що згідно з рекомендаціями органу Ради Європи з антикорупційного моніторингу (Group of States Against Corruption) що три роки судді мають проходити підвищення кваліфікації, як лікарі чи адвокати. Що ж стосується кваліфікаційного оцінювання діючих суддів, то Венеційська комісія вказувала на те, що його можливо запровадити як разовий та винятковий захід після подій 2014 року.

«Із часу законодавчих змін минуло шість років, але через тривалі процедури близько двох тисяч суддів досі не завершили попереднє «надзвичайне» кваліфікаційне оцінювання. Зупинка роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, зумовлена ухваленням Закону України № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», взагалі заморозила ситуацію, загальмувала ротацію кадрів у апеляційних судах та судах першої інстанції», – зауважив заступник Голови ВРП.

На думку Олексія Маловацького, виправити нинішню ситуацію допоможе ухвалення законопроєкту № 3711 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування». Голосування за проєкт дасть можливість Вищій раді правосуддя сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та запустити процес добору, кваліфікаційного оцінювання суддів і вирішити інші питання суддівської кар’єри.

Вища рада правосуддя