Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя обговорили проєкт Положення про ЄСІТС

13 серпня 2020, 10:35

У Вищій раді правосуддя 12 серпня 2020 року відбулося розширене засідання робочої групи з питань опрацювання проєкту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Обговорювалися проблемні питання впровадження підсистеми «Електронний суд» та способи їх вирішення.

Як зазначив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, ВРП не може ухвалити рішення про затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, допоки не буде підтверджена функціональна здатність системи працювати у нормальному режимі. «Ми запросили всі зацікавлені сторони, щоб вислухати зауваження до роботи підсистеми «Електронний суд» та визначити практичні завдання з покрокового покращення її функцій. Система має бути зручною – як для громадян, так і для адвокатів, прокурорів та інших учасників судового процесу», – наголосив Олексій Маловацький.

Також у засіданні взяли участь Голова ВРП Андрій Овсієнко, голова робочої групи з опрацювання проєкту Положення про ЄСІТС, член ВРП Лариса Швецова, члени Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко, Оксана Блажівська, Володимир Говоруха, Олег Прудивус, Тетяна Розваляєва, народний депутат України Тарас Тарасенко, суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Валерія Чорна, заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного господарського суду Наталія Пляс, заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду Наталія Богданюк, прокурор відділу оцінювання діяльності прокурорів управління стандартизації та оцінювання діяльності прокурорів Департаменту кримінально-правової політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора Лілія Горб-Павлушко, заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, радник Голови ДСА України Леонід Богданов, заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, заступник Голови Ради адвокатів України Валентин Гвоздій, члени Ради суддів України, заступник директора з питань інформаційних технологій Державного підприємства «Центр судових сервісів» Віталій Живаєв, адміністратор сторінки в мережі Facebook «Тестуємо електронний суд» Євген Костенко.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя звернулась до місцевих та апеляційних судів із проханням проаналізувати проєкт Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему і надати свої зауваження, пропозиції та коментарі щодо нього. Після цього буде організовано онлайн-обговорення документа серед суддівської спільноти.

Як повідомлялось, проєкт Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему розроблено відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Господарського процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Кримінального процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України «Про виконавче провадження», Закону України «Про доступ до судових рішень» та інших нормативно-правових актів.

Положення визначає порядок функціонування ЄСІТС у судах, ВРП, ВККСУ, ДСА України, їх органах та підрозділах, а також права та обов’язки щодо роботи із системою.

ЄСІТС – це сукупність підсистем, які забезпечують автоматизацію документообігу, розгляду судових справ, складання оперативної та аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також процесів, які забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні та інші потреби користувачів.

 Вища рада правосуддя