Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова НААУ Лідія Ізовітова: Особливості карантинних обмежень мають бути враховані судами в інтересах захисту прав громадян

12 серпня 2020, 17:42

Рада адвокатів України зверталася до Ради суддів України з приводу того, що судді не враховують карантинні обмеження як поважну причину неявки адвокатів у судове засідання. Проте судді продовжують ігнорувати ці обставини.

Про це повідомила Голова Національної асоціації адвокатів України, Голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова під час круглого столу «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу», організованого Вищою радою правосуддя.

«Карантинні обмеження інколи стосуються заборони міжміського, міжрайонного сполучення, інколи – рекомендацій, пов’язаних з віком людини. І такі обмеження діють щодо адвокатів та їхніх клієнтів, а вони є стороною в судовій справі. Як наслідок, вони не можуть з’явитися на виклик суду, і це, безумовно, є поважною причиною, яка не зазначена в процесуальних кодексах. Це колізія», – наголосила Лідія Ізовітова.

За її словами, в Україні понад 57 тисяч адвокатів, які здійснюють діяльність по всій країні. При цьому деякі судові інстанції розташовані в Києві, куди складно добиратися з регіонів. Проте Вищий антикорупційний суд не завжди визнає ці обставини поважною причиною неявки.

«Після отримання скарг адвокатів з цього приводу Рада адвокатів України звернулася до керівництва ВАКС і заявила про те, що захисники не завжди можуть з’явитися на судове засідання і суд має враховувати ці обставини», – зауважила Голова НААУ.

Вона також висловилася проти того, аби адвокати ризикували своїм здоров’ям та здоров’ям інших всупереч рекомендаціям МОЗ на час карантину.

«Під час епідемії готовність порушувати правила карантину перестає бути синонімом мужності. Чи повинні учасники судового процесу в умовах карантину бути «супергероями»? Ні, навпаки, ми маємо пояснювати, що такі кроки можуть закінчитися трагічно. Ціна життя і здоров’я надто висока, і немає сенсу боротися з об’єктивними обставинами, якими є пандемія», – пояснила Голова НААУ.

За таких умов, на її думку, поняття розумних строків судового розгляду має бути більш гнучким. Адже навіть за можливості дистанційної участі сторін у судовому засіданні проведення деяких дій забирає набагато більше часу. «Наприклад, якщо в судове засідання, яке відбувається в режимі онлайн, надходить письмова заява від іншого учасника, то побачити чи дослідити її через систему відеоконференцзв’язку адвокат не може. Для цього потрібні час і відкладення розгляду справи», – пояснила Лідія Ізовітова.

Своєю чергою, заступник Голови НААУ, заступник Голови РАУ Валентин Гвоздій наголосив на тому, що такі круглі столи за участю представників ВРП, РСУ, суддів, прокурорів є способом узгодити спільні підходи до вирішення всіх проблем здійснення правосуддя в умовах карантину.

«Ми повинні мати консолідовану позицію і чути один одного в питанні захисту прав людини. Тому зобов’язані порушувати ці проблеми, адже за нашими спинами стоять люди», – наголосив Валентин Гвоздій. Він повідомив, що НААУ наразі активно співпрацює з Державною судовою адміністрацією України для вдосконалення роботи системи «Електронний суд», що має забезпечити доступ до правосуддя через онлайн-інструменти.

У дискусії взяли участь заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, в. о. Голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук, в. о. заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко, представники Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Міністерства юстиції України, Державного бюро розслідувань.

Вища рада правосуддя