Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«В умовах карантину ВАКС продовжує здійснювати правосуддя та піклуватися про безпеку відвідувачів суду» - в.о. Голови ВАКС Євген Крук

12 серпня 2020, 16:29

Із 16 березня 2020 року у Вищому антикорупційному суді запроваджено карантинні обмеження у зв’язку із поширенням на території України коронавірусної інфекції COVID-19. Ураховуючи, що карантин триває майже півроку, сьогодні, 12 серпня, у Вищій раді правосуддя у режимі відеоконференцзв’язку відбувся круглий стіл «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу». У заході взяв участь в.о. Голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук.

Під час обговорення питань, пов’язаних із запровадженням обмежувальних заходів у судах, Євген Крук повідомив, що «Ситуація з пандемією це також виклик для судової системи і у Вищому антикорупційному суді одразу належно на це відреагували». Так, були введені певні обмеження. «Зокрема, на доступ журналістів і вільних слухачів, судова охорона постійно проводить температурний скринінг і працівникам, і учасникам, і відвідувачам. Суд за власні кошти видає індивідуальні засоби захисту відвідувачам, якщо вони таких не мають. Учасники допускаються до зали судових засідань не раніш ніж за 10 хвилин до початку засідань», - розповів Євген Крук.

Він підтвердив, що Вищому антикорупційному суді траплялися випадки ураження COVID-19, про що пресслужба суду терміново повідомляла на сайті суду. «Такі особи швидко переходили на лікування, а коло їх контактів у суді - на самоізоляцію, та у випадку підтвердження відповідного захворювання - теж на лікування. Ми вживали всі необхідні заходи для непоширення хвороби». «З урахуванням законодавчих змін до Перехідних положень КПК суд призначав і продовжує призначати слухання в режимі відеоконференцій», - зауважив виконувач голови ВАКС. Частина з них зривалася через технічні збої в системі. На думку доповідача – «Аби уникнути збоїв в призначенні відеоконференцій, потрібно підвищувати потужності серверних систем». За його словами, нині, в карантинних умовах, коли обмежується доступ громадськості до судових засідань, принцип публічності та гласності не порушується - ВАКС проводить постійні трансляції на ютуб-каналі суду.

Євген Крук наголосив, що «Людина, її життя і здоров‘я визнаються найвищою соціальною цінністю. Разом з цим справи повинні бути розглянуті протягом розумного строку, це безумовна повага до ключових прав і свобод, яку ми неухильно дотримуємося».

Карантин поставив перед судами також питання оцінки поважності та не поважності явки учасників провадження до суду. «Це питання визначено в ст. 138 КПК України. Питання вирішується в кожному конкретному випадку з урахуванням доказів, які надає заявник на підтвердження обставин, які він вважає поважними. У випадку порушенням вимог КПК з боку сторони обвинувачення або захисту – суд вживає відповідних процесуальних заходів», - підсумував в.о. Голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук.

ВАКС