Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запропонована Саакашвілі концепція судової реформи ґрунтується на хибних уявленнях про актуальні проблеми судів - АПУ

10 серпня 2020, 10:05

Запропонована головою виконавчого комітету Національної ради реформ при президентові України Міхеілом Саакашвілі концепція судової реформи ґрунтується на неправдивих уявленнях про актуальні проблеми судової системи країни, вважають члени комітету Асоціації правників України (АПУ) з процесуального права.

Як повідомляється в прес-релізі АПУ, відповідна оцінка міститься в резолюції комітету АПУ з процесуального права, затвердженій 6 серпня.

"Запропонована Офісом простих рішень та результатів концепція судової реформи суперечить Конституції України, є неефективною для покращення судоустрою та становить ризики порушення Україною зобов’язань щодо забезпечення незалежності судової влади згідно з міжнародними стандартами та зобов’язань щодо забезпечення права на справедливий суд", - зазначають в АПУ.

Юристи наголосили, що "внесенню будь-яких пропозицій щодо структурних змін у системі правосуддя має передувати повноцінне експертне (наукове та практичне) обговорення, прогнозування наслідків пропонованих змін".

При цьому в АПУ нагадують про вже "традиційну тенденцію такого реформування" і наголошують: спроби повторюються з кожною зміною влади в країні.

"Такі дії можна розцінювати не інакше, як намагання кожної наступної політичної еліти чинити вплив на судову владу, тим самим обмеживши її незалежність", - ідеться в резолюції комітету АПУ.

Експерти комітету з процесуального права зазначили, що такий підхід до реформування судової системи порушує принцип незалежності та є неприпустимим. Зокрема, запропонована концепція ґрунтується на хибному уявленні про актуальні проблеми судової системи України.

"З презентації (концепції - ІФ) склалося враження, що проблеми в українській судовій системі полягають саме в структурній площині: "забагато судів - забагато проблем". Але кількість судів і їх інстанційна ієрархія насправді не мають визначального впливу на доступ до правосуддя та його якість", - вважають в АПУ.

Крім того, в разі реалізації концепції авторства Саакашвілі в асоціації прогнозують "поглиблення кризи кадрового суддівського голоду та можливий колапс усієї системи правосуддя".

Юристи наголосили, що наявність спеціалізованих судів - це об'єктивна необхідність, тому запропоновані зміни, що, зокрема, полягають у злитті адміністративних, господарських і загальних судів, не дають відповіді на запитання, як ліквідація підвищить якість правосуддя і полегшить доступ до нього.

В АПУ також не підтримують пропозицію Саакашвілі ліквідувати Конституційний суд України, значно скоротити кількість суддів Верховного Суду, ліквідувати Вищу раду правосуддя і Вищу кваліфікаційну комісію суддів України.

Як повідомлялося, Саакашвілі пропонує створити іншу систему судів в Україні, в рази зменшити їх кількість, спростити в судах процедури.

Відеопрезентацію пропонованих змін він розмістив на Facebook-сторінці Офісу простих рішень та результатів.

Зокрема, Саакашвілі пропонує з нинішніх 764 судів залишити не більше ніж 200, куди буде полегшено доступ і де будуть спрощені всі процедури, розширити систему арбітражу, "практично створити альтернативну систему правосуддя в повному обсязі", й вирішувати через медіацію, через арбітраж дуже важливі спори та справи.

ІА "Інтерфакс-Україна"