Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заступник Голови ВРП Олексій Маловацький: До судової реформи необхідно підходити з практичних позицій

04 серпня 2020, 12:30

Заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, відповідаючи на запитання журналістки телеканалу ICTV щодо першочергових кроків покращення роботи судів, висловив своє бачення судової реформи в Україні.

За його словами, серед нагальних питань – запуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та відновлення добору суддів, щоб суди нарешті були наповнені кадрами, а судді змогли працювати в нормальному режимі без надмірного навантаження.

Також необхідно проаналізувати Закон України «Про судоустрій і статус суддів» в частині запровадження судового прецеденту як джерела права. «Нехай ми його назвемо не «прецедент», а «узагальнення судової практики». Верховний Суд має бути судом права, а не судом факту. Він не повинен розглядати всі справи, а має вибирати типові справи і демонструвати судам нижчих інстанцій, як їх розглядати. Це буде визначати правозастосування», – пояснив Олексій Маловацький.

Заступник Голови ВРП вважає, що варто проаналізувати те, як працюють процесуальні кодекси, які були ухвалені три роки тому, та, визначивши недоліки і зробивши висновки, внести відповідні зміни до законодавства.

ВРП вперше за всю історію України ініціювала обговорення серед суддівської спільноти визначення показників навантаження судді, розповів Олексій Маловацький. «Якщо суддя відпрацьовує справ більше норми – його треба заохочувати: або підвищувати, або виплачувати додаткову заробітну плату. Якщо ж суддя не відпрацьовує норму – відправити на навчання або на практику», – зазначив Олексій Маловацький. На його переконання, для того, щоб в суди залучити амбітних професіоналів, необхідно передбачити можливість прозорого способу кар’єрного зростання. «Наразі таких умов немає», – зауважив заступник Голови Вищої ради правосуддя.

На його думку, судова реформа має ґрунтуватися не тільки на зміні законодавства, до судів слід підходити більш практично. «Це не якась віртуальна установа. Судам треба ставити чіткі завдання: щодо кількості розглянутих справ, часу слухання справи тощо. І від цього вже мають розраховуватися навантаження, заробітна плата, витрати на утримання та інше. Тільки тоді ми будемо мати конструктивні результати», – зазначив Олексій Маловацький.

Вища рада правосуддя