Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Ради суддів України Богдан Моніч: Суддівський корпус завжди активно сприяв розвитку антикорупційного законодавства

31 липня 2020, 19:59

Суддівський корпус завжди був конструктивно налаштований до вирішення питань, які пов’язані із запобіганням та боротьбою з корупцією. На цьому у вітальному слові наголосив Голова Ради суддів України Богдан Моніч під час онлайн-обговорення суддівською спільнотою проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, яке сьогодні відбулося у Вищій раді правосуддя.

За його словами, від самого початку запровадження нового антикорупційного законодавства Рада суддів України і суддівський корпус були активними прихильниками його розвитку. «Рада суддів України одна з найперших ґрунтовно вивчала питання конфлікту інтересів, приватних інтересів та надавала роз’яснення суддям. Саме ці роз’яснення загальних принципів та тлумачення понять, які були сформовані суддівською спільнотою, у подальшому Національне агентство з питань запобігання корупції використало у своїй роботі. Ще у жовтні 2018 року РСУ та НАЗК уклали Меморандум про співробітництво та обмін інформацією», – зауважив Богдан Моніч.

Голова РСУ розповів, що під час укладення меморандуму було досягнуто згоди, що співробітництво буде здійснюватися в напрямках формування та організації реалізації антикорупційної політики щодо запобігання, виявлення та припинення правопорушень, пов’язаних із корупцією, запобіганням правопорушенням, що пов’язані з нею, а також виявленням та припиненням правопорушень, пов’язаних із корупцією.

«Водночас мусимо констатувати, що за останні роки співпраця, навіть відповідно до цього меморандуму, залишає очікувати кращого. Ми лише з повідомлень у засобах масової інформації дізналися, що НАЗК розробляє проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки. До нас він надійшов 8 липня із пропозицією надати зауваження до 10 липня. Незважаючи на надзвичайно обмежені строки, Рада суддів України висловила позицію щодо проєкту стратегії (рішення РСУ від 17 липня 2020 року № 43), і вона багато в чому узгоджується з позицією Вищої ради правосуддя», – наголосив Голова Ради суддів України,

Богдан Моніч зауважив, що, зважаючи на дуже стислий термін для опрацювання проєкту, зібрати всі пропозиції, застереження та зауваження Раді суддів України не вдалось. Він висловив сподівання, що сьогоднішнє фахове обговорення дасть змогу знайти спільне бачення з приводу проєкту Антикорупційної стратегії і виробити єдину позицію суддівського корпусу для того, щоб такий документ був сформований. «Звісно, стратегія має бути, але вона повинна бути дієвою, а не декларативною. Нею мають бути передбачені дійсно чіткі, конкретні кроки і заходи, які дадуть очікуваний результат», – підкреслив очільник органу суддівського самоврядування.

Як повідомлялось, 31 липня 2020 року відбулося онлайн-обговорення суддівською спільнотою проєкту Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, розробленого Національним агентством з питань запобігання корупції. У заході, організованому Вищою радою правосуддя в режимі відеоконференції, взяли участь судді Верховного Суду, Верховного Суду України, вищих спеціалізованих судів, апеляційних та місцевих судів, представники Ради суддів України, Національної школи суддів України, суддівських асоціацій, а також голова Національного агентства з питань запобігання корупції.

Метою обговорення є вироблення консолідованої позиції органів та установ системи правосуддя щодо вказаної стратегії.

Запис відеотрансляції можна подивитись тут.

Вища рада правосуддя