Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представлено результати ґендерного аудиту Державної судової адміністрації України

24 липня 2020, 08:32

23 липня 2020 р. в режимі відеоконференції відбулося представлення результатів ґендерного аудиту Державної судової адміністрації України, проведеного українсько-канадським проектом Підтримки судової реформи, та надано рекомендації з інтегрування ґендерного підходу.

На початку заходу, в якому взяли участь керівники структурних підрозділів ДСА України, з вітальним словом виступила заступник Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна. Заступник Голови ДСА України висловила глибоку вдячність учасникам українсько-канадського Проекту за системну та корисну роботу з формування та інтегрування ґендерного підходу в інституційну політику та повсякденну діяльність Державної судової адміністрації України. Людмила Гізатуліна також зазначила, фахівцями ДСА України щопівроку узагальнюється ґендерна статистика, вивчається ґендерна складова місцевих та апеляційних судів, ДСА України та її територіальних управлінь. Вказані узагальнення розміщуються на офіційному веб-сайті Державної судової адміністрації України в рубриці "Ґендерна статистика".

"Результати ґендерної статистки використовуються нами для запровадження законодавчих, регуляторних і стимулюючих механізмів, спрямованих на зменшення ґендерної асиметрії і дисбалансу у судовій системі, - зазначила Людмила Гізатуліна. - В першу чергу, це стосується керівних позицій. Сьогоднішній захід – це завершення тренінгів, які відбулися ще наприкінці 2018 року, але ми й надалі будемо продовжувати роботу у цьому напрямку".

Результати ґендерного аудиту Державної судової адміністрації України представила координаторка з питань ґендерної політики та судового адміністрування українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи, кандидат політичних наук Людмила Чернявська. Вона розповіла, що методологія проведення ґендерного аудиту розроблена Міжнародною організацією праці, в якій акцентується увага не так на контрольній, як на розвивальній, освітній складовій та обов’язковій участі колективу в процесі аудиту.

За словами Людмили Чернявської, під час ґендерного аудиту, який тривав з жовтня 2018 року до грудня 2019 року, було зроблено аналіз окремих норматино-правових та розпорядчих документів ДСА України, проведені анкетування персоналу, інтерактивні тренінги з ґендерного мейнстрімінгу, фокус-групові обговорення, інтерв’ю та індивідуальні співбесіди. Як зазначила доповідачка, завдяки цій комплексній роботі ґендерний аудит ДСА України став універсальним та ефективним засобом впровадження ґендерного підходу і просування політики ґендерної рівності. Результати гендерного аудиту дозволять закріпити отримані знання, перенести їх у площину повсякденного спілкування, що сприятиме формуванню ґендерно чутливого організаційного середовища.

"Серед рекомендацій за підсумками ґендерного аудиту ми пропонуємо ініціювати внесення змін до нормативно-правових актів у сфері державної служби, внутрішніх документів установи, а також, за великим рахунком, потребують внесення змін і Закони України "Про судоустрій і статус суддів", "Про Вищу раду правосуддя" щодо паритетного представництва жінок і чоловіків на керівних посадах, дотримання професійних стандартів рівного, ґендерно чутливого, неупередженого, вільного від стереотипів, ставлення до жінок ", - наголосила Людмила Чернявська.

Державна судова адміністрація України