Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП продовжила строк тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

23 липня 2020, 17:15

Вища рада правосуддя на засіданні 23 липня частково задовольнила клопотання Генерального прокурора Ірини Венедіктової про продовження строку тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Грищенко Ірини Олексіївни від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Місяць тому, 23 липня, суддя Грищенко була відсторонена від здійснення правосуддя на підставі повідомлення їй про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 КК України, що може поставити під сумнів безсторонність цієї судді при здійсненні правосуддя.

Дії судді Дзержинського районного суду міста Харкова Грищенко І.О. кваліфікуються як прохання службовою особою, що займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи дій з використанням наданого їй службового становища та одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи дій з використанням наданого їй службового становища, тобто за частиною третьою статті 368 КК України.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 23 червня 2020 року № 1934/0/15-20 було задоволено клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького Н.І. та тимчасово, до 28 липня 2020 року, відсторонено суддю Грищенко І.О. від здійснення правосуддя у зв’язку із притягненням до кримінальної відповідальності, враховуючи ризики здійснення правосуддя цією суддею.

Відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється на строк не більше двох місяців, а продовження строку тимчасового відсторонення здійснюється в тому ж порядку на такий самий строк. Клопотання про продовження строку такого відсторонення судді від здійснення правосуддя подається Генеральним прокурором або його заступником не пізніше десяти днів до закінчення строку, на який суддю було відсторонено.

У своєму клопотанні Генеральний прокурор Ірина Венедіктова зазначає, що сторона обвинувачення протягом дії рішення Вищої ради правосуддя від 23 червня 2020 року іншими способами не мала можливості забезпечити досягнення всіх цілей, заради яких було здійснено відсторонення від посади, та завершити досудове розслідування у двомісячний строк з моменту повідомлення Грищенко І.О. про підозру з огляду на особливу складність кримінального провадження та необхідність проведення значної кількості слідчих дій.

Разом із тим Генеральний прокурор зазначає, що обставини, які стали підставою для тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя судді Дзержинського районного суду міста Харкова Грищенко І.О., продовжують існувати. Зокрема, суддя зможе вживати заходів до знищення чи спотворення документів, які можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, мають істотне значення для кримінального провадження, схилити працівників апарату суду до вчинення таких дій чи незаконно впливати на свідків з метою спонукати їх до зміни показань або до відмови давати показання.

З огляду на вказані обставини Вища рада правосуддя прийняла рішення про продовження строку тимчасового відсторонення судді Дзержинського районного суду міста Харкова Грищенко І.О. від здійснення правосуддя на строк до 23 вересня 2020 року.

Вища рада правосуддя