Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України: проєкт Антикорупційної стратегії суперечить законодавству та ставить під загрозу незалежність судової влади

20 липня 2020, 09:25

Проєкт Антикорупційної стратегії на 2020–2024 роки, розроблений Національним агентством з питань запобігання корупції, не відповідає завданням та повноваженням НАЗК, а також ставить під загрозу незалежність судової влади, вважає Рада суддів України.

Чинним законодавством вже запроваджено ефективний механізм дисциплінарної відповідальності судді, перевірки законності походження майна судді та його близьких осіб, зауважує РСУ у своєму висновку щодо проєкту Антикорупційної стратегії. Зокрема, відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про запобігання корупції» судді та члени органів системи правосуддя подають такі декларації: щорічна декларація, декларація про суттєві зміни в майновому стані, декларацію доброчесності судді та декларацію родинних зв’язків судді. При цьому судді, які не виконали обов’язок щодо доведення законності походження свого майна та майна близьких осіб, звільняються з посади.

Отже, проєкт Антикорупційної стратегії, наголошує Рада суддів України, суперечить вимогам чинного законодавства.