Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Андрій Овсієнко: «Захистіть суддівську незалежність сьогодні – і завтра суди захистять громадян України»

16 липня 2020, 16:43

Сьогодні суспільство перебуває в такому стані, коли судова система країни потребує не реформування, а реанімування. На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, виступаючи на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики під час обговорення законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (№ 3711) та альтернативних до нього проектів.

За його словами, наявні на сьогодні проблеми – відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та породжений цим дефіцит кадрів у судах, існування двох верховних судів, невизначеність щодо кількості суддів Верховного Суду – виникли через попередні непродумані зміни законодавства. Зокрема, через прийняття Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» № 193-IX, низку положень якого визнано неконституційними.

Голова ВРП зазначив, що підходи трьох законопроєктів (№ 3711, 3711-1, 3711-2) до розв’язання вказаних проблем певною мірою перекликаються. Однак ВРП підтримала норми щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, закладені у проєкті Закону № 3711. Водночас у ВРП зауважили, що доцільно визначити такий принцип формування ВККСУ, згідно з яким більшість її складу будуть становити судді. Таку позицію підтримує і Венеційська комісія.

Андрій Овсієнко наголосив на необхідності вжиття всіх заходів для якнайшвидшого ухвалення закону, який дасть можливість сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів України та врегулювати ситуацію з Верховним Судом України.

«Катастрофічний дефіцит кадрів, який склався за останні роки, на сьогодні зростає у геометричній прогресії – 15 суддів щомісяця йдуть у відставку. На сьогодні брак кадрів у судовій системі становить понад 32 %. І 30 % нині діючих суддів мають право на відставку», – зазначив Голова ВРП.

Він нагадав, що ще у лютому ВРП зверталася до Верховної Ради України із закликами щодо необхідності приведення чинного законодавства у відповідність до рішення Конституційного Суду України про визнання такими, що не відповідають Основному Закону України деяких положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» № 193-IX.

Андрій Овсієнко закликав парламентарів пришвидшити ухвалення необхідних змін: «Шановні народні депутати, захистіть суддівську незалежність сьогодні – і завтра суди матимуть можливість забезпечити доступ до правосуддя і захистять громадян України – ваших виборців». 

За результатами обговорення Комітет Верховної Ради України з питань правової політики вирішив рекомендувати Парламенту взяти за основу законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (№ 3711), який було внесено до ВР Президентом України як невідкладний.

Вища рада правосуддя