Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила суддю Шевченківського районного суду міста Києва Людмилу Козятник за вчинення істотного дисциплінарного проступку

15 липня 2020, 13:11

14 липня 2020 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення Козятник Людмили Григорівни з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва за вчинення істотного дисциплінарного проступку. Відповідне рішення обґрунтоване таким.

Дослідивши матеріали дисциплінарного провадження, Рада встановила неодноразове очевидне і грубе порушення закону суддею Козятник Л.Г. Зокрема, суддя ухвалила низку постанов про позбавлення права керування транспортними засобами осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року.

У діях судді вбачається спрощений підхід до вирішення справ про адміністративні правопорушення, поєднаний із порушенням норм процесуального права, невиконанням обов’язку щодо справедливого та безстороннього розгляду і вирішення судових справ. Як встановлено, відповідні порушення суддя допустила через беззаперечне прийняття доказів сторони обвинувачення без встановлення їх належності та допустимості, відхилення доводів осіб, стосовно яких вирішувалось питання про притягнення до відповідальності.

Таким чином, Вища рада правосуддя дійшла висновку, що суддя Козятник Л.Г. вчинила істотний дисциплінарний проступок, наслідки якого негативно вплинули як на права окремих осіб, так і на ступінь довіри суспільства до судової влади в цілому.

Раніше, 6 червня 2017 року, ВРП ухвалила рішення, яким залишила без змін рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП від 6 березня 2017 року про притягнення судді Шевченківського районного суду міста Києва Козятник Л.Г. до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

У зв’язку із цим 31 жовтня 2017 року ВРП ухвалила рішення про звільнення Козятник Л.Г. з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України (вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками).

Козятник Л.Г. оскаржила це рішення у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду, який 17 травня 2018 року відмовив у задоволенні позовних вимог судді про визнання незаконним та скасування рішення ВРП від 31 жовтня 2017 року.

Згодом, 31 січня 2019 року, Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення КАС ВС та ухвалила постанову щодо скасування рішення ВРП від 31 жовтня 2017 року про звільнення Козятник Л.Г. Враховуючи викладене, рішення ВРП від 31 жовтня 2017 року про звільнення Козятник Л.Г. з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва скасовано. Водночас оскільки рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП від 6 березня 2017 року про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді Козятник Л.Г. фактично залишилося нереалізованим, Вища рада правосуддя дійшла висновку, що правових підстав не розглядати рішення Дисциплінарної палати ВРП від 6 березня 2017 року наразі немає.

Тож, розглянувши подання Другої Дисциплінарної палати ВРП від 22 червня 2017 року з доданою до нього дисциплінарною справою про звільнення судді Шевченківського районного суду міста Києва Козятник Л.Г, Вища рада правосуддя дійшла висновку: всі факти у сукупності свідчать про вчинення суддею істотного дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді та є підставою для звільнення судді з посади відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.