Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Секретар ВП ВС взяв участь у засіданні підкомітету «Юстиція, свобода та безпека» Комітету асоціації Україна – ЄС

09 липня 2020, 14:21

8 липня 2020 року відбулося шосте засідання підкомітету «Юстиція, свобода та безпека» Комітету асоціації Україна – ЄС у форматі відеоконференції з Брюсселем. Верховний Суд в обговоренні щодо імплементації Україною реформ у судовій системі представляв суддя Верховного Суду, Секретар Великої Палати ВС Всеволод Князєв.

Суддя ВС зазначив, що євроінтеграційні процеси є надзвичайно важливими та першочерговими для України, і нагадав, що на найвищому рівні політичного діалогу – на Саміті Україна – ЄС, що відбувся 2018 року, напрямок співпраці у сфері юстиції, свободи та безпеки було визначено як один із пріоритетних. Він зауважив, що таке співробітництво спрямоване, зокрема, на зміцнення судової влади, підвищення її ефективності, гарантування її незалежності та неупередженості, а також на боротьбу з корупцією.

Всеволод Князєв звернув увагу учасників засідання на здобутки, яких досягла судова система України з початку імплементації судової реформи 2016 року, серед яких, в тому числі, створення у 2017 році оновленого Верховного Суду, що за час своєї діяльності розглянув уже понад 234 тисячі справ, незважаючи на факт початку роботи повним складом з травня 2019 року. Деякі з інститутів продовжують своє реформування і стикаються з проблемами, які потребують невідкладного вирішення, серед них незавершеність реформування судів першої та другої інстанцій, незакінчення процедур оцінювання суддів цих інстанцій та конкурсних процедур добору суддів тощо.

«На сьогоднішній день кадровий голод в судах першої та другої інстанцій складає близько 40 %. Це питання як одне з основних було відзначено у висновку Венеційської комісії від 6–7 грудня 2019 року, яким було привернуто увагу України до цієї проблеми, а також до деяких інших проблем, які виникли після набранням чинності Законом № 193-IX,  а саме: зменшення кількості суддів Верховного Суду, обмеження суддівської винагороди та зменшення гарантій суддів під час дисциплінарних проваджень», – зауважив доповідач.

Секретар Великої Палати ВС нагадав, що в подальшому  деякі з положень цього закону були визнані неконституційними, зокрема, було скасовано необхідність зменшення кількості суддів Верховного Суду, обмеження їхньої заробітної плати, а також запроваджено необхідність завершення об’єднання Верховного Суду та Верховного Суду України і, відповідно, закінчення процедур формування оновленого Верховного Суду.  Наразі розроблено та подано на розгляд до Верховної Ради України законопроєкт, що врегульовує проблемні питання, окреслені у висновку Венеційської комісії.

«Першим завданням на сьогодні для України у реформуванні судової системи є якнайшвидший запуск роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України шляхом обрання членів комісії та врегулювання співвідношення повноважень ВККС та ВРП відповідно до рекомендацій Венеційської комісії. Наслідком цього буде якнайшвидше призначення близько 800 суддів на посади у судах першої та другої інстанцій. Вирішення цього завдання також буде спрямовано на виконання рекомендацій наших європейських партнерів. І завдання номер три – це фінансове забезпечення судів, яке на сьогоднішній день є проблемним», – підкреслив суддя.

Окремо Всеволод Князєв наголосив на важливій ролі міжнародної співпраці Верховного Суду з Європейським Союзом та Радою Європи в рамках проєктів, які надають значну підтримку ВС та сприяють ефективному перебігу євроінтеграційних реформ в Україні, серед яких: проєкт ЄС «Право-Justice», проєкт Twinning «Верховний Суд: Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні», проєкт ЄС «Антикорупційна ініціатива ЄС», проєкт РЄ «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні», проєкт РЄ «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини», проєкт РЄ «Подальша підтримка виконання Україною рішень в контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини», проєкт РЄ «Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України», проєкт РЄ «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень», проєкт РЄ «Розвиток соціальних прав людини як ключовий чинник сталої демократії в Україні».

На завершення доповіді Всеволод Князєв висловив подяку за підтримку реформи Верховного Суду і надану допомогу для розбудови його інституційної спроможності та підтвердив зацікавленість ВС у подальшій співпраці з Представництвом ЄС, експертами РЄ, Венеційською комісією, ОБСЄ, КМЄС та іншими європейськими установами й ініціативами.

Верховний Суд