Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: протидія дезінформації»

02 липня 2020, 14:43

Суть дезінформації, методи боротьби з пропагандою, вплив дезінформації на судову систему, дезінформація в законодавчому контексті – ці питання стали предметом обговорення під час  загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: протидія дезінформації», який відбувся 1 липня 2020 року у форматі онлайн.

Цей масштабний захід вчетверте збирає досвідчених фахівців – міжнародних та національних експертів, представників судової влади, юристів, представників медіаспільноти, громадських діячів, фахівців з PR тощо.

З вітальними словами до учасників Форуму звернулись головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамска-Галлант, член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова та керівник першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва ЄС в Україні Мартін Клауке.

Відкрив першу дискусійну панель експерт з питань пропаганди/контрпропаганди та заходів інформаційного впливу Даріуш Ремейка із доповіддю «Філософія пропаганди: формування громадської думки», в якій розповів, що таке пропаганда та які її складові.

Директорка центру інформації та документації НАТО в Україні Барбора Маронкова окреслила роботу НATO в епоху дезінформації та виокремила три основні принципи протистояння пропаганді, якими є сильна комунікаційна стратегія, потужна кооперація і взаємодія та ефективна технологічна підготовка.

Про особливості протидії пропаганді в Україні розповіли співзасновниця «StopFake» Ольга Юркова та голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. Ольга Юркова у своїй доповіді зазначила про роботу, що наразі проводиться на постійній основі, – спростування фейків та аналіз наративів, які за ними стоять, донесення інформації до policy makers, маркування неправдивого контенту у Facebook та популяризація медіаграмотності. Також експертка представила свої рекомендації щодо успішної роботи у цьому напрямі.

Сергій Томіленко наголосив на визначальній ролі професійних медіа у протидії дезінформації і поділився думками щодо того, яким чином журналісти можуть діяти у цьому напрямі.

Спікерами другої частини Форуму, яка була присвячена методам боротьби з пропагандою, виступили українські експерти – голова робочої групи з питань державної комунікації Ради з питань свободи слова при Президенті України Тетяна Попова, менеджерка з питань публічної політики для України у Facebook Катерина Крук, редакторка проєкту «По той бік новин» Альона Романюк. Вони розповіли про традиційні та інноваційні методи боротьби з пропагандою. Міжнародна експертка, колишня координаторка програми публічної дипломатії Штаб-квартири НАТО (Брюсель), Нерінга Блюджиюте, у свою чергу, поділилась досвідом, як протистояти кризі стратегічної комунікації, спричиненої дезінформацією.

Упродовж третьої сесії заходу у фокусі уваги його учасників було питання впливу дезінформації на судову систему, її наслідки та шляхи подолання. Своє бачення впливу дезінформації на роботу судів висловили представники судової влади – заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та суддя-спікер Вищого антикорупційного суду Інна Білоус. Тему впливу дезінформації на права людини (регулювання і маніпулювання) висвітлили заступник директора Київського міжнародного інституту соціології Антон Грушецький та координаторка моніторингової групи Міжнародного товариства прав людини Анастасія Алєксєєва.

Під час останньої частини заходу були обговорені національні та міжнародні практики боротьби з дезінформацією в законодавчому контексті. Спікерами виступили голова ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова, відповідальний секретар Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Зіневич, медіаюрист з «Платформи прав людини» Олександр Бурмагін, директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко та експерт з питань законодавства щодо протидії дезінформації Бенуа Ує. Учасники дискусії відзначили недосконалість українського законодавства у сфері протидії дезінформації і висловили думки щодо вирішення цієї проблеми. Крім того, відзначили вони, серед важливих пріоритетів розвитку ЗМІ – законодавча робота в сфері створення і існування саморегулівних організацій в сфері медіа, які опікуватимуться такими нюансами, як фінансування ЗМІ, фактчекінг тощо. Наталія Лигачова наголосила, що наразі є дуже багато негативних слів-тригерів, які спрямовуються виключно проти судової системи. Цю тенденцію потрібно кардинально змінювати.

На завершення Форуму учасники вирішили найближчим часом узгодити резолюцію та презентувати її для громадськості.

Враховуючи значимість Четвертого загальнонаціонального форуму «Незалежні суди та вільні ЗМІ: протидія дезінформації», який традиційно збирає широке коло фахових експертів, можна з упевненістю констатувати, що захід став не просто комунікаційною платформою, а й дієвим засобом взаємодії представників судової влади, медіаспільноти та громадськості задля спільної мети – забезпечення прозорості та відкритості судової системи, висвітлення правдивої інформації про суд і налагодження продуктивного діалогу між судовою владою та ЗМІ.

Організаторами заходу виступили Вища рада правосуддя, Верховний Суд, Рада суддів України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice» та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Дякуємо інформаційним партнерам: «Юридична газета», Громадське радіо, Інтерфакс-Україна, ГО «Детектор медіа», Інститут масової інформації, Національна спілка журналістів України, Інтерньюз-Україна.

Вища рада правосуддя