Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Олексій Маловацький: Дефіцит кадрів у судовій системі до кінця року може сягнути 50%

01 липня 2020, 09:38

Недостатність кадрів у судах становить на сьогодні 32%, і ще близько 30% суддів мають право на відставку і можуть найближчим часом піти із суддівських посад. Такі дані навів заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в інтерв’ю виданню «Судово-юридична газета». У 79 судах, за його словами, працює лише один суддя. За таких умов неможливо вимагати швидкого розгляду справ і високої якості цього розгляду, вважає заступник Голови ВРП.

За словами Олексія Маловацького, такі показники є критичними для судової системи і потребують якнайшвидшого ухвалення поданого до Верховної Ради Президентом України законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування» (№ 3711), який, зокрема, врегулює питання щодо формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

«ВРП підтримала цей законопроект, надіславши до Верховної Ради відповідний консультативний висновок. Він має допомогти розв’язати проблему недостатньої укомплектованості судів і постійного відтоку кадрів із системи», – розповів Олексій Маловацький, додавши, що через зволікання із запуском роботи ВККСУ дефіцит кадрів у судах може збільшитися до 50%.

Заступник Голови Вищої ради правосуддя зауважив, що ВРП не має права законодавчої ініціативи, а отже, важелі впливу на законотворчість у неї обмежені. Тому пришвидшити розгляд навіть надважливого законопроекту орган не може.

«Ми намагаємося активно спілкуватися з Офісом Президента, з Комітетом ВРУ з питань правової політики, з суддівськими спільнотами, з громадськими організаціями. Ми звертаємося до уряду, Міністерства юстиції, органів державної влади для того, щоб сприяти будь-якій позитивній ініціативі, яка може забезпечити суди кадрами, і намагаємося зробити все від нас залежне, наполягаємо на актуальності і невідкладності змін», – наголосив Олексій Маловацький.

Нагадаємо, ВРП підтримала законопроект щодо реорганізації Верховного Суду України та нового порядку формування ВККСУ, який спрямований на узгодження Закону № 193-ІХ із рішенням Конституційного Суду України від 11 березня 2020 року щодо відповідності Конституції окремих положень законів України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року № 1402-VIII, «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» від 16 жовтня 2019 року № 193-IX, «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII.

Вища рада правосуддя