Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Створення та запуск ЄСІТС перебуває на контролі Вищої ради правосуддя

01 липня 2020, 09:31

Уперше з 2010 року через брак коштів на марки, папір, засоби зв’язку та розхідні матеріали національні суди припиняють повідомляти сторони про засідання. Врятувати від скрути може допомогти запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), яка сьогодні працює лише частково. Про це заявив заступник Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в інтерв’ю виданню «Судово-юридична газета».

Витрати на судову владу вдалося б зменшити, якби ЄСІТС запрацювала у повну силу, переконаний Олексій Маловацький. Він висловив сподівання, що найближчим часом Державна судова адміністрація України допрацює підсистему ЄСІТС «Електронний суд», щоб у ній можна було ознайомлюватися з матеріалами судової справи, брати повноцінну участь у судових засіданнях – проводити письмові засідання, подавати клопотання, заяви, сплачувати судові збори, отримувати матеріали і знайомитися з ними, подавати апеляційні, касаційні скарги. «Наразі можна розв’язати питання з обміном файлами, налагодити роботу з персональним кабінетом та запустити систему у тестовому режимі, а згодом – додавати новий функціонал», – впевнений заступник Голови ВРП .

За його словами, створення та запуск Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи перебуває на контролі Вищої ради правосуддя. «ВРП постійно контролює процес розробки та впровадження ЄСІТС: робоча група працює, вносить зміни, збирає відомості про всі недоліки, про які нам повідомляють суди, адвокати або інші учасники процесів, та аналізує прогалини», – пояснив Олексій Маловацький. Він нагадав, що раніше під сумнів ставили й проведення відеоконференцій. Водночас на сьогодні ВРП вже розглянула в режимі відеоконференцзв’язку матеріали щодо внесення Президентові України 431 подання про призначення кандидатів на посади суддів до місцевих загальних судів з числа рекомендацій, наданих Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за результатами відборів 2012, 2013, 2017 років. «Лише два кандидати з’явилися на засідання особисто, всі інші були на зв’язку попри широку географію і віддаленість учасників засідань», – зауважив заступник Голови ВРП.

Вища рада правосуддя