Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Полонський суд стягнув з батька понад 30 тис грн пені за прострочення сплати аліментів на утримання сина

26 червня 2020, 10:02

Полонський районний суд частково задовольнив позов жительки Полонського району до колишнього чоловіка – стягнув з нього 30 451 гривню – пеню за прострочення сплати аліментів на утримання спільного сина.

Позов, з яким жінка звернулася до суду, вона обґрунтувала тим, що згідно з рішенням Полонського районного суду від 6 жовтня 2005 року, відповідач має платити на утримання дитини аліменти в розмірі ¼ частини всіх видів доходу щомісячно, починаючи з 6 вересня 2005 року і до досягнення дитиною повноліття. Утім, чоловік аліменти платив нерегулярно, внаслідок чого станом на 1 листопада 2019 року виникла заборгованість.

За її розрахунками, які згодом уточнила, 62 740 гривень – таку суму заборгував чоловік, а розмір пені станом на 1 листопада 2019 року, вважає, склав 568 018 грн. Однак, просила стягнути розмір неустойки (пені), який не перевищує 100 відсотків розміру заборгованості за аліментами.

Відповідач та його представник проти задоволення позову заперечили. За їхніми розрахунками, заборгованість зі сплати аліментів станом на 1 листопада 2019 року складає 2564 гривень, тому саме в такій сумі має бути нарахована пеня. Зазначили, що позивачка протягом 2014-2015 років отримувала державну допомогу на сина – і це також слід врахувати при визначенні розміру пені. 

На думку суду, правильний розрахунок заборгованості за аліментами визначений державним виконавцем. Суд зауважує, що відповідач не працював, проте з 2013 року отримував дохід від передачі в оренду земельної ділянки, але він був менший, ніж розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. За положеннями статті 182 Сімейного кодексу України, розмір аліментів не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а з липня 2018 року не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тому правильну методику визначення боргу застосував державний виконавець і розрахував суму – 30 451 гривню.

Відповідно до частини 1 статті 196 Сімейного кодексу України, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

«Судом встановлено, що заборгованість за аліментами виникла з вини (відповідача), тому позивачка має право на стягнення з останнього пені в межах заявлених нею позовних вимог, а саме, станом на 01 листопада 2019 року», – зазначає суд і додає: «За приписами сімейного законодавства відповідач зобов`язаний сплачувати аліменти, що свідчить про презумпцію вини платника аліментів у виникненні заборгованості з їх сплати та є підставою для застосування до відповідача відповідальності, передбаченої частиною першою статті 196 СК України»

Рішення ще не набрало законної сили і може бути оскаржене до апеляційного суду.

 

Прес-служба Полонського районного суду