Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Богдан Моніч: "Огульна критика судової гілки влади неминуче відобразиться на довірі людей до інституту державної влади"

25 червня 2020, 16:15

Вища рада правосуддя представила на обговорення Щорічну доповідь Вищої ради правосуддя "Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік". 

На обговорення було винесено питання: про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік та заходи, вжиті Вищою радою правосуддя у цьому напрямі; про відповідність Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік стандартам та рекомендаціям Ради Європи;  питання, пов’язані зі станом та вимогами виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини у групі справ Олександра Волкова; про подальші кроки для посилення захисту незалежності суддів в Україні та сформулювали відповідні рекомендації.

Загалом Доповідь являє собою об'ємний документ, у якому детально проаналізована ситуація із незалежністю суддів і судової влади та як це впливає на здійснення правосуддя. Про це під час обговорення наголосив Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Доповідач зазначив, що він цілком погоджується з двома головними висновками щодо доповіді: по перше – вона є надзвичайно об'єктивною, по друге – вона відповідає стандартам Ради Європи. Богдан Моніч також наголосив, що всі проблемні питання, які окреслені у доповіді станом на другу половину 2020 року залишаються не вирішеними: "Разом з тим, хочу висловити стриманий оптимізм, що у нас таки розпочнеться конструктивний і професійний діалог між усіма гілками влади і, що нарешті, всі зрозуміють - потрібно вирішувати проблеми судової гілки влади, які є ключовими, а це – кадри, фінансування і так далі. Бо тільки тоді буде підвищуватися, у тому числі, і довіра до суду".

Голова Ради суддів України підкреслив, що має бути спільна відповідальність усіх гілок влади, які повинні розуміти, що огульна критика судової гілки влади неминуче відобразиться на довірі людей до всього інституту державної влади як такого. У цьому зв'язку Голова Ради висловив сподівання, що спільними зусиллями усіх гілок влади буде знайдено шляхи для подолання тих проблем, які окреслені у нинішній Щорічній доповіді "Про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік".

На завершення обговорення Богдан Моніч подякував Вищій раді правосуддя, міжнародним партнерам та експертам за підготовку такого важливого для судової влади документу.

Зазначимо, відповідно до пункту 7 частини першої статті 73 Закону України "Про Вищу раду правосуддя" з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя ВРП готує у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями і оприлюднює щорічну доповідь про стан незалежності суддів в України.

За повідомленням пресслужби РСУ