Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваного у катуванні людей Рівненський апеляційний суд залишив під вартою

22 червня 2020, 16:11

У Слідчому ізоляторі він перебуватиме щонайменше до 21 липня 2020 року. Санкції статей Кримінального кодексу України, якщо вину «консультанта з питань залежності» у кримінальному провадженні про «реабілітаційні центри» буде доведено, передбачають покарання на строк від 5 до 10 років позбавлення волі.

За повідомленням Служби безпеки України в Рівненській області, його співробітники спільно з поліцією і прокуратурою викрили діяльність групи людей, які під приводом лікування від різних форм залежності нібито викрадали та незаконно тримали у неволі громадян. Під час спецоперації звільнили 145 в’язнів з так званих «центрів реабілітації» у Рівненській і Тернопільській областях. До складу угрупування входило 24 мешканці з різних регіонів країни, серед яких є раніше засуджені за тяжкі злочини.

За версією слідства, упродовж 2019-2020 років фігуранти приймали «замовлення» на примусове лікування від родичів громадян, які страждають від наркотичної, алкогольної або іншої залежності. Своїх «пацієнтів» учасники угруповання викрадали і звозили до спеціальних приміщень, облаштованих у шести орендованих будинках з порушенням встановлених санітарних норм.

У повідомленні СБУ йдеться, що учасники групи забороняли потерпілим вільно пересуватися і примушували їх працювати на різних об’єктах будівництва. До «порушників режиму» чоловіки застосовували фізичне насильство і катування.

Під час спецоперації співробітники затримали ймовірного організатора та активних учасників угруповання. Також правоохоронці провели майже 30 обшуків у помешканнях фігурантів і місцях незаконного утримання людей.

Наразі вже повідомили про підозру 24-м учасникам групи за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 127 (катування) Кримінального кодексу України.

25 травня Рівненський міський суд задовольнив клопотання слідчого про обрання  одному з підозрюваних громадянинові С., який називає себе «консультантом з питань залежності» реабілітаційного центру «Здорова країна», запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб.

Рішення місцевого суду в апеляційному порядку оскаржила захисник підозрюваного. Просила звільнити її підзахисного з-під варти та обрати більш м’який запобіжний захід — домашній арешт цілодобово. Переконувала суд, що підозрюваний перебував у реабілітаційному центрі на лікуванні, оскільки мав алкогольну залежність. З початком карантину він не зміг повернутися до Польщі, де проживають його родичі, тому залишився у «медичному закладі» як волонтер, який своїм прикладом одужання і сили волі надихав інших та спонукав стати на шлях виправлення й повернення до нормального життя. Тому обвинувачення у вчиненні злочинів, які йому інкримінуються, є необґрунтованими та безпідставними.

Не підтримала апеляційну скаргу прокурор, яка повідомила суду, що затриманий підозрюється у застосуванні фізичного насильства та катування до незаконно утримуваних людей у «реабілітаційному центрі» Тернополя. Слідство продовжує допити підозрюваних і  потерпілих, тому ризики, передбачені статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України, не зникли. Серед них — переховування від органів досудового розслідування та суду, незаконний вплив на потерпілих, свідків, інших підозрюваних у цьому кримінальному провадженні.  

Рівненський апеляційний суд ухвалив рішення про залишення апеляційної скарги захисника підозрюваного без задоволення, а ухвали місцевого суду від 21 травня 2020 року — без змін.

За повідомленням пресслужби суду