Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок у справі про смертельну ДТП, в якій загинула малолітня дитина

03 червня 2020, 09:27

2 червня 2020 року Біляївський районний суд Одеської області визнав громадянина В.  винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 286 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження, спричинили смерть потерпілого) та призначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 3 роки, звільнивши його від відбування основного покарання, якщо він протягом іспитового строку тривалістю 3 роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, навчання, виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою.

Суд задовольнив заявлені потерпілими цивільні позови на загальну суму – 1 847 521,56 гривень та стягнув з громадянина В. на користь потерпілих судові витрати у сумі 18400 гривень.

Довідково: 14 липня 2018 року о 12:58  громадянин В., керуючи технічно справним автопоїздом у складі тягача «DAFFT95XF 480», з напівпричепом-бортовим «FRUEHAUF», рухався в умовах необмеженої видимості по асфальтованому, сухому, дорожньому покриттю автодороги «Київ-Одеса», з боку міста Київ у напрямку міста Одеса та перевозив на даному транспортному засобі 23500 кг зерна.

Наближаючись до стаціонарного посту патрульної поліції, рухаючись на 449 км + 125 метрів зазначеної автодороги в Біляївському районі Одеської області, на прямій рівній ділянці, де організований двосторонній рух і проїзна частина має по три смуги руху у протилежних напрямках, що поділені бетонною огорожею по середині проїзної частини у правій смузі свого напрямку руху, зі швидкістю близько 60-70 км/год, громадянин В. вирішив підготувати для можливої перевірки працівниками поліції документи на вантаж, проте вкрай уважним не був, заходів, що виключають виникнення і розвиток аварійної ситуації не вжив, чим виявив злочинну самовпевненість, а саме: під час руху відволікся від керування транспортним засобом, перевів погляд з проїзної частини на документи, які деякий час правою рукою діставав з бардачку, внаслідок чого, не впорався з керуванням, виїхав за межі проїзної частини на праве за ходом руху узбіччя, де допустив наїзд передньою частиною тягача «DAF FT 95 XF 480» на задню частину автомобіля «CITROEN С4 PICASSO», який був припаркований за межами проїзної частини.

Після наїзду, автомобіль «CITROEN С4 PICASSO» відкинуло у правий за ходом руху кювет, де він кілька разів перекинувся, та автопоїзд також з’їхав у кювет. В результаті вказаної дорожньо-транспортної пригоди, померла малолітня пасажирка автомобіля «CITROEN С4 PICASSO» (2014 року народження), яка знаходилася в салоні автомобіля на задньому сидінні ліворуч. Безпосередньою причиною смерті дитини стало розтрощення черепу та обличчя.

Ще двом пасажирам цього ж автомобіля спричинені тілесні ушкодження, які відносяться до категорії тілесних ушкоджень середньої тяжкості.

У судовому засіданні, обвинувачений В. свою вину в інкримінованому йому злочині визнав повністю, у вчиненому щиро розкаявся. Також пояснив, що після ДТП надсилав кошти потерпілим і буде далі надсилати кошти, доки не відшкодує завдану шкоду. Позовні вимоги заявлені потерпілими визнав у повному обсязі.

       За повідомленням прес-служби суду