Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Херсонський апеляційний суд стягнув з батька частину додаткових витрат на утримання дитини

26 травня 2020, 10:59

Матір неповнолітніх дітей звернулася до суду з позовом до  батька дітей про стягнення додаткових витрат на їх утримання, пояснивши, що їхній син є інвалідом дитинства та потребує лікування, вартість якого була оплачена лише позивачем, а донька навчається в коледжі. Оскільки відповідач відмовляється у добровільному порядку брати  участь у додаткових витратах на утримання дітей, позивач, просила суд стягнути з відповідача на її користь половину вартості додаткових витрат, понесених нею на лікування сина та оплату вартості навчання доньки у загальному розмірі 8137,32грн.

Суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позовних вимог в частині стягнення додаткових витрат на навчання доньки, виходив з того, що оплата вартості навчання не відноситься до додаткових витрат у розумінні ст. 185 Сімейного кодексу  України, а тому правові підстави для їх стягнення відсутні.

Колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Херсонського апеляційного суду не погодилася із таким висновком місцевого суду, зазначивши, зокрема, що з аналізу положень ст.185 СК України  в окремих випадках за наявності особливих обставин, крім звичайних витрат на дитину, вимагаються додаткові. Розмір таких витрат повинен визначатися залежно від передбачуваних або фактично понесених витрат на дитину, що стосуються особливих обставин, приблизний перелік яких надається зазначеною статтею. До таких особливих обставин закон відносить насамперед випадки, коли дитина, яка знаходиться на утриманні батьків, потребує додаткових витрат на неї у зв`язку із розвитком певних її здібностей чи то страждає на тяжку хворобу.

Особливі обставини можуть бути зумовлені, як негативними (хвороба), так і позитивними фактами (схильність дитини до музики, що потребує купівлі музичного інструменту, або до певного виду спорту, що вимагає додаткових матеріальних витрат, або дитина потребує оздоровлення та відпочинку біля моря чи на гірському курорті).

При цьому, апеляційний суд звернув увагу, що, вирішуючи питання щодо розміру коштів, які підлягають стягненню на додаткові витрати, суд повинен враховувати, в якій мірі кожен із батьків зобов`язаний брати участь у цих витратах з огляду на матеріальне та сімейне становище сторін та інші інтереси й обставини, що мають істотне значення. У випадку, коли матеріальне становище батьків не дозволяє забезпечити повну оплату додаткових витрат, вони можуть бути компенсовані лише частково.

Тож Херсонським апеляційним судом було часткового задоволено позовні вимоги в частині стягнення з батька додаткових витрат, понесених у зв`язку з оплатою вартості навчання неповнолітньої  доньки, у розмірі 4000,00 грн.

За повідомленням прес-служби суду