Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд розглянув заяву про забезпечення позову стосовно забруднення внутрішніх морських вод України

18 травня 2020, 17:11

Прес-служба Господарського суду Одеської області повідомляє, що на розгляді у судді Юлії Щавинської знаходилась заява про забезпечення позову у справі №916/1287/20, яку подано разом із позовною заявою Комінтернівської місцевої прокуратури в Одеській області в інтересах Державної екологічної інспекції Кримсько-Чорноморського округу до судновласника «MARINO SHIPPING CO PTE LTD» про стягнення на користь держави збитків, заподіяних внаслідок забруднення внутрішніх морських вод України пальмовою олією, на суму 65 174 542,29 грн.

В заяві про забезпечення позову прокуратура просила заборонити «MARINO SHIPPING CO PTE LTD» вчиняти  дії, спрямовані на вивід судна «STAVANGER» з морського порту «Південний» з метою недопущення ухилення останнього від відповідальності за забруднення внутрішніх вод України.

У день судового засідання судновласник «MARINO SHIPPING CO PTE LTD» надав суду докази внесення на депозитний рахунок Господарського суду Одеської області 1 000 000 доларів США, що еквівалентно 26 679 200,00 грн., у якості забезпечення позову та гарантійний лист Лондонської Асоціації Власників суден із взаємного страхування на суму 2 443 836 доларів США, членом якої є відповідач. Гарантійний лист підтверджує як платоспроможність судновласника, так і готовність відшкодувати збитки, завдані державі внаслідок інциденту.

Тому з огляду на можливість необґрунтованої  затримки судна, що суперечить положенням Міжнародної конвенції по запобіганню забрудненню з суден 1973, та сплату значної суми на депозитний рахунок суду, суд дійшов висновку про відсутність наміру судновласника «MARINO SHIPPING CO PTE LTD» ухилитися від виконання рішення суду та відмовив у задоволенні заяви Комінтернівської місцевої прокуратури в Одеській області про забезпечення позову.

Повні тексти електронних копій процесуальних документів у справі є загальнодоступними на офіційному сайті Єдиного державного реєстру судових рішень (http://reyestr.court.gov.ua).

За повідомленням прес-служби суду