Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Дмитро Гудима висвітлив висновки Великої Палати ВС у цивільних справах, розглянутих 2020 року

18 травня 2020, 13:26

Суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима взяв участь у правовому практикумі, організованому журналом "Право України" та юридичним порталом "Ratio Decidendi" в онлайн-режимі.

Доповідач розпочав виступ з аналізу висновків Великої Палати ВС щодо застосування норм процесуального права у цивільних справах. Він зосередився, зокрема, на питаннях про право на апеляційне та касаційне оскарження судових рішень і про принцип змагальності у цивільному судочинстві. Крім того, звернув увагу на особливості компенсації витрат на професійну правничу допомогу.  Суддя також охарактеризував усі підходи Великої Палати ВС до визначення юрисдикції суду за вимогами про звільнення майна з-під арешту.

У другій частині практикуму йшлося про висновки Великої Палати ВС щодо застосування норм матеріального права. Доповідач висвітлив висновки стосовно виконавчого напису нотаріуса, заявлення кредитодавцем вимог до спадкоємців позичальника, захисту прав на землі водного фонду, відмови від підписання акта погодження меж земельної ділянки, захисту прав орендодавця й орендаря земельної ділянки, визначення частки та виділення частки у спільній частковій власності, накладення арешту на право оренди тощо.

Із презентацією Дмитра Гудими можна ознайомитися тут.