Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулось підготовче судове засідання у справі щодо масових заворушень у Державній установі «Південна виправна колонія №51»

15 травня 2020, 17:33

15.05.2020 відбулось підготовче судове засідання стосовно семи обвинувачених у вчиненні злочинів, передбачених частиною другою статтею 294 Кримінального Кодексу України (активна участь у масових заворушеннях, що супроводжувалися насильством над особами, знищенням майна, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів, які використовувалися як зброя, що призвело до тяжких наслідків) та статтею 392 Кримінального Кодексу України (вчинення нападу на адміністрацію установи виконання покарань особою, яка відбуває покарання у виді позбавлення волі).

Відповідно до матеріалів слідства у бунті взяли участь близько 150 осіб. Щодо решти матеріали слідства виділено в окреме провадження.

Колегією суддів Малиновського районного суду міста Одеси у складі головуючого судді Черевко С.П., суддів Корой В.Д. та Коблової О.Д., клопотання прокурора прокуратури Одеської області про продовження запобіжного заходу шести підозрюваним задоволено та продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою  строком на 60 діб, тобто до 13.07.2020.

Клопотання прокурора прокуратури Одеської області про тимчасове залишення сьомого засудженого до 11.06.2020 у слідчому ізоляторі ДУ «Одеський слідчий ізолятор» у зв’язку з розглядом справи в суді стосовно нього задоволено. 

Наступне підготовче судове засідання призначено на 10.06.2020 на 13:20.

Як встановило слідство, згідно з рішенням Міжрегіональної комісії Центрального міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України на 27.05.2019 було заплановано переведення засуджених негативної спрямованості, які відбували покарання у вигляді позбавлення волі в державній установі «Південна виправна колонія №51», до інших виправних установ.

Під час супроводу працівниками воєнізованого формування ПМУ засуджених, які готувалися до переводу, 27.05.2019, приблизно о 09:45, чоловіки почали провокувати конфлікт та чинити опір.

 Відчинивши замки своїх локальних секторів, вони самовільно їх залишили, пройшли до території житлової зони ПВК №51, де погрожуючи працівникам ПВК №51 застосуванням насильства, виголосили свої вимоги. У руках засуджені тримали металеві бильця від ліжок, інші металеві предмети (прути, труби, грифи). На законні вимоги працівників ПВК № 51 засуджені не реагували. Один із підозрюваних виліз на ворота сектору житлової зони та голосно закликав нищити приміщення чергової частини установи.

Обвинувачені, озброєні металевими трубами, грифами та прутами почали бійку зі співробітниками ГШР та воєнізованого формування ПМУ.

Потім вони  захопили приміщення адмінбудівлі ПВК №51, де вчинили погром, знищивши все майно, що там знаходилось, в тому числі меблі та комп’ютерну техніку. Почали палити автомобільні шини, які знаходилися в житловій зоні біля пожежного водоймища, наповнили відсіки та салон пожежного автомобіля папером та підпалили його.

Не встановлені наразі слідством засуджені кинули декілька пляшок із запальною сумішшю у приміщення чергової частини, в якому знаходився сервер із архівом відеозаписів з камер зовнішнього та внутрішнього спостереження.

Цими діями  було паралізовано роботу ПВК №51, пошкоджено та знищено майно ДУ «ПВК № 51» на загальну суму 791 479 гривень 11 копійок, майно ДУ «ОВК № 14» на загальну суму 353 101 гривня, а також нанесено тілесні ушкодження 17 працівникам адміністрації.

За повідомленням прес-служби суду