Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не платив аліменти й не брав участі у житті дітей – суд позбавив мешканця Бердичівщини батьківських прав

13 травня 2020, 12:09

Бердичівський міськрайонний суд днями задовольнив позов жительки Бердичівського району про позбавлення її колишнього чоловіка батьківських прав щодо малолітніх сина і доньки.

Свої вимоги позивачка обґрунтувала тим, що, ще перебуваючи до кінця 2014-го року у шлюбі з відповідачем, вона, фактично, сама утримувала двох спільних дітей, займалась їхнім вихованням та навчанням. Чоловік від виконання батьківських обов’язків самоусунувся, тож іще за рік до розлучення з нього було стягнуто аліменти на утримання дітей у розмірі третини його щомісячного заробітку. Однак, станом на початок цього року, батько заборгував майже 98 тисяч гривень аліментів.

Чому такий байдужий до власних дітей, запитати відповідача не вдалось: до суду ані він, ані позивачка не з’явились, надавши письмові заяви про розгляд справи за їх відсутності. У своїй заяві батько проти позбавлення його прав щодо дітей не заперечив…

Перш, ніж вдатися до такого крайнього заходу впливу на батьків, як позбавлення їх батьківських прав, суд ретельно зважив усі «за» та «проти», адже головне у подібних ситуаціях – не нашкодити інтересам дітей.

Матеріали справи, серед яких – довідка від директора школи, у якій навчаються діти, та висновок органу опіки та піклування - свідчать про злісне, без поважних причин, протягом тривалого часу ухилення батька від виконання своїх обов’язків щодо дітей. Він не піклується про їхнє здоров’я, фізичний та духовний розвиток, не забезпечує необхідним харчуванням, одягом і взагалі не спілкується з дітьми.

Таким чином, дії батька є винними та свідомими, і, на підставі статей 12-13,76-81, 141, 206, 258, 259, 263-265, 268, 272, 354, 430 ЦПК України, та статей 150,  155, 164, 165 СК України, суд прийшов до остаточного висновку про позбавлення чоловіка батьківських прав.

Рішення суду набере законної сили після закінчення 30-денного терміну подання апеляційної скарги всіма учасниками справи.

P.S. Позбавлення батьківських прав має серйозні правові наслідки. Зокрема, у разі непрацездатності такі батьки можуть не розраховувати на допомогу від своїх уже повнолітніх дітей.

За повідомленням прес-служби суду