Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсутність прав на керування транспортним засобом не позбавляє відповідальності, у разі порушень Правил дорожнього руху

08 травня 2020, 10:58

Так, Жовтневим районним судом м.Харкова мешканця Харківської області визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 130 КУпАП (а саме - керування транспортними засобами у стані алкогольного сп'яніння).

Останній був затриманий працівниками управління патрульної поліції міста Харкова. Мав ознаки алкогольного сп’яніння. Від проходження огляду на місці зупинки транспортного засобу не відмовився. Обстеження було проведено із застосуванням приладу Драгер в присутності двох свідків. За результатами останнього наявність алгоколю в органзімі дорвінювала 0,3 проміле. Правопорушник в судовому засіданні вину свою визнав повністю, в скоєному щиро розкаявся.

Відповідно до матеріалів справи, останній ніколи не отримував посвідчення водія та не мав права керувати транспортним засобом. Враховуючи викладене, та беручи до уваги сталу практику та рекомендації Верховного Суду України, суди не вправі застосовувати позбавлення права керувати транспортними засобами тоді, коли винна особа вже позбавлена такого права або взагалі його не мала.

Однак, законодавство України надає можливість накладати штрафи на зазначених правопорушників. Таким чином, судом до вищевказаної особи застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу в дохід держави в розмірі 600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що дорівнює 10200 гривням.

Справа має єдиний унікальний номер № 639/2312/20, провадження № 3/639/629/20. Перебувала на розгляді судді Чижиченка Д.В.

Станом на теперішній час триває строк на апеляційне оскарження.

За повідлмленням прес-служби суду