Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відумерла спадщина: землю, що понад 20 років не мала власника, суд передав громаді

06 травня 2020, 16:01

Віньковецький районний суд своїми рішеннями задовольнив заяви прокурора – визнав три ділянки площею 0,7664 га, 1,1532 га, 0,6320 га відумерлою спадщиною і передав їх Петрашівській сільській раді Віньковецького району.

Як встановив суд, власники цієї землі, жителі с. Петрашівка, померли у 1997 – 1998 роках, спадкоємців не мали та не складали заповіт. Тому прокурор Городоцької місцевої прокуратури в інтересах Петрашівської сільської ради просив визнати ці ділянки відумерлою спадщиною і передати нерухомість сільраді.

Згідно з вимогами статті 1277 Цивільного кодексу України, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття спадщини, а також відмови від її прийняття суд визнає спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

«На підставі викладеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання спадщини відумерлою, оскільки спадкоємці за заповітом  та за законом відсутні, спадщина після смерті спадкодавця ніким не прийнята», – зауважує суд.

Рішення не набрали законної сили і можуть бути оскаржені до апеляційної інстанції.

За повідомленням прес-служби суду