Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав винним чоловіка, який завдав тілесних ушкоджень інспектору патрульної поліції: ухвалено вирок

06 травня 2020, 10:28

5 травня 2020 року Біляївський районний суд Одеської області визнав громадянина Л. винним у скоєнні злочину, передбаченого часиною другою статті 345 Кримінального кодексу України (умисне заподіяння працівникові правоохоронного органу легких тілесних ушкоджень у зв’язку із виконанням цим працівником своїх службових обов’язків) і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років, звільнивши його від відбування покарання з випробувальним строком на 3 роки та поклавши обов’язки: періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти повноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

 Довідково: як встановлено судом, інспектор Управління патрульної поліції у місті Одеса Т., під час несення служби 15 листопада 2017 року на СП №2, с. Дачне, Біляївського району Одеської області, близько 06 години 00 хвилин, поліцейським жезлом подав водію автомобілю марки Opel Vivaro - громадянину Л. сигнал зупинитись біля обочини у зв'язку із порушенням останнім правил дорожнього руху, а саме п.п. 11.5 ПДР України. Громадянин Л. відразу вимогу поліцейського не виконав та згодом зупинив автомобіль близько 100 метрів від місця вимоги зупинки. Оскільки автомобіль зупинився далеко, інспектор патрульної поліції Т. сумісно з іншим поліцейським Ш. сіли в поліцейський службовий автомобіль оснащений проблисковими маячками та символікою Національної поліції України та під’їхали до автомобілю громадянина Л.

Інспектор патрульної поліції Т. пред’явив усну вимогу водію транспортного засобу Opel Vivaro пред’явити документи, які посвідчують особу та право керувати транспортним засобом з підстав порушення водієм автомобілю правил дорожнього руху, запропонувавши при цьому вийти із машини та пройти до службового приміщення стаціонарного поста поліції СП №2 с. Дачне, Біляївського району Одеської області.

Нехтуючи законними вимогами поліцейського щодо виконання певних дій, діючи зухвало, водій Л. такі вимоги проігнорував, залишившись сидіти на водійському сидінні транспортного засобу, спілкуючись при цьому через відчинене вікно зі сторони водійського сидіння. В той момент, коли поліцейським Т. було попереджено останнього про можливість застосування поліцейських заходів примусу, а саме фізичної сили, громадянин Л., в момент коли поліцейський Т. тримав громадянина Л. за руку скрізь відкрите вікно автомобілю, умисно схопив поліцейського за рукав верхнього одягу - бушлату, та включивши вільною рукою передачу на автомобілі, рушив із місця на значній швидкості. В результаті чого, поліцейський Т., рухаючись приблизно метрів 15-20 вздовж автомобільного шляху прикутий до двері водія із зовнішньої сторони, впав на проїжджу частину, так як водій пришвидшивши свій рух, відпустив руку та одяг поліцейського, в результаті чого відповідно до висновку експертизи в поліцейського Т. були тілесні ушкодження у вигляді синця правої кисті, а також забою м’яких тканин правого лучезапястного суглобу, що відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров’я.

        За повідомленням прес-служби суду