Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справу за обвинуваченням підлітка у вбивстві розглядатимуть спочатку

06 травня 2020, 10:06

У Бердичівському міськрайонному суді Житомирської області вже другий рік триває розгляд справи за обвинуваченням неповнолітнього бердичівлянина у скоєнні злочину, передбаченого частиною другою статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Юнаку загрожує більше десяти років позбавлення волі, наразі його тримають під вартою.

Справу розглядає колегія із трьох суддів, до складу якої замість Олега Замеги, котрий у лютому цього року вийшов у відставку, автоматизованою системою документообігу було призначено Інну Хуторну. Також до суддівської колегії входять Тетяна Вдовиченко та Олександр Яковлєв (головуючий суддя).

4 травня 2020 р. відбулось чергове судове засідання за участю прокурора, представника потерпілих, обвинуваченого, його захисника та законного представника. На початку засідання головуючий нагадав присутнім про зміни у складі колегії та поцікавився у сторін, чи не мають вони заяву про відводи (самовідводи). Прокурор і представник потерпілих про відводи не заявляли. Адвокат обвинуваченого зазначила, що вона і «первинний склад суду вважає неповноважним», а новий «сформовано не з дотриманням вимог КПК та з порушенням вимог авторозподілу справ». Позицію захисника підтримав також обвинувачений та його законний представник.

Для вирішення питання про відвід суд вийшов до нарадчої кімнати, після повернення з якої було проголошено ухвалу про відмову у задоволенні заяви адвоката про відвід колегії суддів. В ухвалі наголошено на відсутності порушень, передбачених статтею 35 КПК, та обставини, що викликають чи можуть викликати сумніви в об’єктивності колегії суддів. Також зазначено, що доводи про законність проведення автоматизованого розподілу справ перевіряв апеляційний суд, який підтвердив законність саме такого розподілу.

Щодо справи, то розглядати її у випадку заміни судді можна або спочатку, або з тієї стадії, на якому вона перебувала до заміни. Представник потерпілих та прокурор не заперечували проти продовження розгляду з попередньої стадії, сторона захисту відмовилась висловлюватись із цього приводу. Тож, через непогодження сторони захисту продовжувати розгляд з існуючої стадії, було вирішено розглядати справу спочатку. Це передбачає повторне оголошення прокурором обвинувального акту та з’ясування думки потерпілих щодо позовних вимог. Їх запросять на наступне засідання, яке заплановано на 20 травня 2020 р.

Нагадаємо, що, попри те, що обвинуваченим є неповнолітній, судові засідання за проханням сторони захисту із кінця серпня минулого року проходять у відкритому режимі.

За повідомленням прес-служби суду