Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навіть ретельна конспірація виявилася для наркоторговця ненадійною  

04 травня 2020, 12:18

Розповсюджувач канабісу та амфетаміну продумав все до дрібниць.

Маючи на меті особисте збагачення, 26-річний мешканець міста Чернівці за допомогою програмного забезпечення для смартфонів, планшетів та ПК «Telegram» створив Інтернет-магазин, через який неодноразово здійснював віддалений продаж наркотичних та психотропних речовини на території обласного центру т.зв. методом закладки. Для того, щоб отримати товар замовник розраховувався через електронний термінал самообслуговування, а після отримання оплати продавець ховав його на території міста та надсилав координати схованки. Покупцю залишалося тільки прийти та забрати свою «покупку».

Однак під час перевезення виготовленого В. амфетаміну в автомобілі марки «BMW 3» до узгодженого з покупцем місця, в жовтні минулого року був затриманий працівниками поліції біля с.Снячів Сторожинецького району Чернівецької області. Здійснюючи санкціонований обшук автомобіля, правоохоронці у присутності понятих вилучили згорток з подрібненою речовиною білого кольору.

Вироком Шевченківського районного суду міста Чернівці правопорушника було засуджено за частиною другою статті 307 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, зберігання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечних наркотичних засобів, вчинені повторно) до 3 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому на праві власності майна, крім житла, застосувавши положення статті 69 Кримінального кодексу України (призначення більш м'якого покарання, ніж передбачено законом).

Проте В. погодився з рішенням суду не в повній мірі та подав апеляційну скаргу. Не оспорюючи доведеність обставин справи, просив вирок суду першої інстанції змінити, призначити йому умовне покарання та повернути конфісковані в дохід держави ноутбук та мобільні телефони його дружині, яка є власницею речей.    

Однак колегія суддів відмовила апелянту в його звільненні від відбування реального покарання та у встановленні іспитового строку через відсутність на те підстав.

Згідно з вироком, районний суд при призначенні покарання вже врахував пом’якшуючі обставини (щире каяття, активне сприяння у розкритті злочину, відсутність судимостей, те, що на обліку у лікаря-психіатра та нарколога він не перебуває, має вагітну дружину) та застосував більш м’яке покарання, ніж це передбачено санкцією статті, за якою він був обвинувачений (від 6 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна).

Щодо повернення речових доказів власнику речей, дану вимогу скарги колегія суддів також відхилила, посилаючись на те, що ці предмети слугували засобами розповсюдження та збуту наркотичних речовин, а тому на підставі статті 100 КПК України підлягають передачі відповідним установам або знищенню.

Отже, три роки позбавлення волі - це саме той строк, який, на думку суду, є справедливим та необхідним не тільки для виправлення засудженого за скоєння тяжкого злочину, але і для попередження вчинення ним нових правопорушень. 

 

За повідомленням прес-служби суду