Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підозрюваний в нанесенні ножових поранень неповнолітнім перебуватиме під домашнім арештом

30 квітня 2020, 16:43

Ухвала слідчого судді Міжгірського районного суду щодо обрання запобіжного заходу у виді домашнього арешту жителю села Лозянське громадянину П., підозрюваному у   замаху на вбивство двох неповнолітніх  набрала законної сили.

Суд застосував більш м’який запобіжний захід, ніж був заявлений в клопотанні,  з огляду на те, що прокурор не  довів недостатність застосування домашнього арешту для підтримання нормального ходу і ефективності кримінального провадження.

Під час розгляду клопотання суд встановив обставини жахливої події, що мала місце  під час Великодніх свят, а наслідком якої стало ножове поранення двох неповнолітніх.  

Ввечері 21 квітня 2020 року, за попереднім запрошенням,  до будинку П.  завітали двоє неповнолітніх. Ці хлопці були добрими знайомим дочки підозрюваного,  з якими вони вдень всі разом відсвяткували  День народження дівчини.

Сильне алкогольне сп’яніння  співрозмовників посприяло виникненню сварки між господарем та запрошеними, яка згодом переросла  в бійку.  Після жвавої тяганини, хлопці втекли з хати, проте розлючений господар  встиг кинути їм навздогін ще й молоток, який  потрапив під руку.

Проте, прикра подія на цьому не завершилась. Згодом неповнолітні знову повернулись до будинку, щоб відшукати залишений мобільний телефон. Зрозуміло, що незавершена бійка отримала своє продовження. На жаль, цього разу в руках підозрюваного вже був кухонний ніж.

Він вдарив ним в груди нападника, а також поранив руку і ногу іншого хлопця, який в цей час тримав його за шию.  І тільки після цього потерпілі врешті залишили будинок. Довідавшись про приїзд в село автомобіля  швидкої медичної допомоги, підозрюваний викинув ніж на подвір'я сусіда.

Окрім вищезазначеного, суд встановив, що підозрюваний П. під час бійки одержав тілесні ушкодження обличчя та голови, які були видимі для всіх учасників судового засідання. Стан здоров’я одного з потерпілих, який на час розгляду клопотання перебував в лікарні, є задовільним, а  другий, після надання йому медичної допомоги, перебуває за місцем проживання.

Про застосувати більш м’якого запобіжного заходу ніж взяття під варту, просив і захисник підозрюваного. На його думку,  кваліфікація вчиненого кримінального правопорушення є неправильною, оскільки підозрюваний  захищався від протиправних дій потерпілих.  Захисник просив суд взяти до уваги і те, що потерпілий є  одруженим, має на утриманні троє неповнолітніх дітей, у минулому злочину не вчиняв та характеризується за місцем проживання позитивно.

На час судового розгляду  потерпілі особи жодних  претензій до підозрюваного не мали, про що подали письмові особисті розписки.

В результаті, хоча причетність П. щодо нанесення тілесних ушкоджень ножем була  доведеною і визнана ним, для суду доводи підозрюваного та його захисника про застосування більш м’якого запобіжного заходу ніж взяття під варту були переконливішими за доводи органів досудового слідства та прокурора. 

З повним текстом рішення можна ознайомитись в ЄДРСР за №302/378/250/20, провадження 1-кс/302/128/20.

За повідомленням прес-служби суду