Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом позбавлено батьківських прав чоловіка, який свідомо ухилявся від виконання обов’язків стосовно власних дітей

29 квітня 2020, 09:28

Заочним рішенням судді Ленінського районного суду м. Миколаєва задоволено позовні вимоги громадянки Б. про позбавлення батьківських прав батька, неповнолітніх дітей: доньки - Маргарити, 2009 року народження та сина – Артема, 2013 року народження.

Свої вимоги позивач мотивувала тим, що з 2008 року вони з відповідачем перебували у зареєстрованому шлюбу, який було розірвано рішенням Ленінського районного суду м. Миколаєва від 29.06.2016. Від спільного шлюбу мають двох дітей. Фактично шлюбні відносини між сторонами припинені з січня 2016 року, з того часу вони проживають окремо, а діти проживають з позивачем. Відповідач ніколи не претендував на визначення місця проживання дітей разом з ним, проте дозвіл на реєстрацію їх місця проживання разом з позивачем не надав, у зв’язку з чим вона вимушена була звернутись до органу опіки і піклування. Рішенням Ленінського районного суду м. Миколаєва від 15.09.2016 відповідача зобов’язано платити аліменти на утримання дітей, проте він аліменти не платить, через що в нього утворилась відповідна заборгованість.

Весь цей час відповідач життям дітей не цікавиться, бажання спілкуватися та приймати участь у їх вихованні не виявив. В свою чергу, дітям забезпечені гідні умови проживання та гармонійна атмосфера оточення. Вони з позивачем проживають разом з бабусею останньої у двокімнатній квартирі. Між позивачем, дітьми та бабусею склалися доброзичливі стосунки, які сприяють належному вихованню дітей.

Враховуючи, що відповідач жодним чином не був позбавлений інформації стосовно місця перебування позивача і дітей, не мав перешкод у спілкуванні з дітьми та участі у їх вихованні, викладені обставини свідчать про фактичну можливість, але вольове небажання виконувати батьківські обов’язки, покладені на нього законом.

Відповідач причин неявки суду не повідомив та правом на дання відзиву не скористався. Направлена на його адресу судова кореспонденція повернута до суду поштовим зв’язком із відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою», що відповідно до частини восьмої статті 128 ЦПК України вважається належним повідомленням сторони про судове засідання.

Суд врахував те, що відповідач ухиляється від виконання своїх обов'язків по вихованню своїх дітей, не здійснює належного догляду за дітьми, не цікавиться їх долею, не приймає участі в процесі їх виховання, та прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та наявності підстав для їх задоволення.

З інформацією щодо повного тексту судового рішення можно ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua (справа № 487/2030/19).

Зазначимо, що заочне рішення суду ще не набрало законної сили.

За повідомленням прес-служби суду