Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обвинувачений погрожував судді заразити її на COVID-19 та гепатит, якщо вона продовжить йому строк тримання під вартою

27 квітня 2020, 16:25

Суддя Арбузинського районного суду Миколаївської області Кірімова Ольга Миколаївна зазначила, що у провадженні суду перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23 січня 2013 року, за обвинуваченням у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною третьою статті 185 (крадіжка),  пунктами 6,12 частини другої статті 115 (умисне вбивство) та частини четвертої статті 187 (розбій) Кримінального кодексу України.

Суддя інформує, що 23 квітня 2020 року під час розгляду клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою обвинуваченого останній почав вимагати у суддів посвідчення судді, оскільки за його інформацією, вказаний суд є ліквідованим.

«В грубій формі, із застосуванням нецензурних слів, обвинувачений вигукував, що суд є «приватним підприємством та шарашкиною конторою», яка працює на замовлення, він знає господаря суддів та ліквідує суддів скоріше, ніж сам господар», – зазначає у повідомленні Кірімова О.М.  

Потім, як повідомляє суддя обвинувачений, «через отвір скляної решітки, де він у той час перебував, двічі плюнув на мене в область голови та обличчя».

Через таку поведінку обвинуваченого у судовому засіданні була оголошена перерва.

Під час продовження судового засідання обвинувачений повідомив, що має ряд хронічних захворювань, про які не бажає говорити, «в тому числі хворіє на гепатит та хворів на СОVID-19 в кінці березня».  

Обвинувачений зазначив, що знаючи про наявність своїх хвороб, у випадку зараження судді та захворювання на такі ж хвороби, які наявні у нього, йому зрозумілі наслідки.

Суддя вказує, що питання щодо створення Арбузинського районного суду Миколаївської області в обвинуваченого виникло лише після того, як прокурор намагався оголосити клопотання про продовження стосовно нього строку тримання під вартою, хоча вказане кримінальне провадження стосовно цього обвинуваченого вже тривалий час розглядається суддями вказаного суду.

Кірімова О.М. вважає, що така поведінка та дії обвинуваченого мають на меті формування негативного уявлення суспільства про роботу судової влади, свідчить про відверте нехтування встановленими гарантіями незалежності суддів, явну неповагу до представників органів судової влади, є тиском на неї, як на суддю та втручанням у її професійну діяльність з метою перешкоджання виконанню службових обов’язків або схилення до ухвалення неправосудного рішення.

Крім того, суддя зазначає, що дії обвинуваченого створюють для неї загрозу зараженням інфекційними хворобами, що є небезпечними для її життя.

З огляду на викладене суддя Арбузинського районного суду Миколаївської області Кірімова О.М. надіслала повідомлення про втручання у її діяльність як судді та просить вжити заходів для забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддею фактів та ухвалено відповідне рішення.

 

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України