Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оскарження ліквідації Урядом Держcанепідслужби - суд провів підготовче засідання в режимі відеоконференції

21 квітня 2020, 17:16

21 квітня 2020 року відбулось підготовче засідання Окружного адміністративного суду міста Києва у справі щодо оскарження ліквідації Урядом Державної санітарно-епідеміологічної служби. Це перше судове засідання, яке було проведено в режимі відеоконфренції за допомогою програми «EasyCon». Суд розглянув клопотання та залучив Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів третьою особою у справі.

У зв’язку із необхідністю надання третій особі – Держпродспроживслужбі часу для ознайомлення з матеріалами справи, суд відклав підготовче засідання до 12 травня 2020 року.

Як повідомлялось раніше, позивач просить суд визнати протиправними та нечинними окремі пункти постанови Уряду, якою було ліквідовано Державну санітарно-епідеміологічну службу. Зокрема, йдеться про положення п. 2, 3 і 4 постанови Кабінету Міністрів України №348 від 29 березня 2017 року «Деякі питання санітарно-епідеміологічної служби». На думку позивача, ліквідація компетентного органу з питань санітарного та епідемічного благополуччя населення унеможливлює реалізацію положень ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб», сприяє їх поширенню та порушує конституційні права громадян на охорону здоров’я і життя, як найвищу соціальну цінність.

Що стосується участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції, то така можливість передбачена ч.4 ст. 195 КАС України, в якій зазначено, що під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

8 квітня 2020 року Державна судова адміністрація України затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, яким передбачено, що проведення таких засідань здійснюється за допомогою комплексу технічних засобів та програмного забезпечення «EasyCon».

 

За повідомленням прес-служби суду