Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав недійсним договір оренди на земельну ділянку приватної власності

16 квітня 2020, 14:06

В травні 2018 року позивач  звернувся до суду з позовом до приватного підприємства про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

У судовому засідання позивач пояснив, що даною земельною ділянкою відповідач користувався не перший рік на підставі усної домовленості, та після того, як він вирішив використовувати земельну ділянку самостійно, йому стало відомо про укладений письмовий договір оренди на зазначену земельну ділянку. Позивач стверджував, що договір укладено з іншою особою з підробкою його підпису.  
В ході судового розгляду справи було призначено судову почеркознавчу експертизу.  

Експертами Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені заслуженого професора М.С. Бокаріуса було встановлено, що підписи від імені позивача у договорі оренди землі  виконані не позивачем, а іншою особою.

Не погодившись з висновком даної експертизи, за  клопотанням відповідача судом було призначено повторну судово-почеркознавчу експертизу, проведення якої було доручено Харківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України, експертами  якого також було встановлено, що підпис від імені позивача у договорі оренди землі, виконаний не позивачем, а іншою особою.
Доводи відповідача про те, що позивач безпосередньо та через своїх представників за довіреностями отримував орендну плату за 2012 р., 2013 р., 2014 р., 2015 р., 2016 р. та 2017 р., не можуть безперечно свідчити про волевиявлення сторони на укладання договору оренди земельної ділянки саме на визначених у договорі істотних умовах, зокрема, щодо строку його дії, оскільки такий договір позивач своїм підписом не скріплював, а усна форма договору оренди землі законодавством не передбачена.
Враховуючи, що оспорюваний договір оренди землі позивач не підписував, суд вважає, що було відсутнє його волевиявлення на укладання цього договору.

З огляду на вищенаведене Ізюмський міськрайонний суд Харківської області визнав недійсним договір оренди на земельну ділянку, в розміром 4,9130 га, із земель приватної власності розташованої на території Чистоводівської сільради Ізюмського району Харківської області.

За повідомленням прес-служби суду