Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді вважають впливом на їх діяльність звернення засудженої до ДБР: до ВРП надійшло повідомлення про втручання

25 березня 2020, 12:31

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення суддів Чернігівського районного суду Чернігівської області Хоменко Лариси Василівни, Майбороди Світлани Миколаївни та Кухти Владислава Олександровича про втручання в їх професійну діяльність.

У повідомленні зазначено, що вироком Ічнянського районного суду Чернігівської області від 9 вересня 2016 року громадян було засуджено за частиною першою статті 304 (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність), п.п. 1, 4, 6, 12 частини другої статті 115 (умисне вбивство), частини четвертої статті 187 (розбій), статтею 70 (призначення покарання за сукупністю злочинів) Кримінального кодексу України (далі- КК України) до довічного позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна; засуджено за частиною першою статті 304, п.п. 1, 4, 6, 12 частини другої статті 115, частиною четвертою статті 187, статтею 70 КК України до   позбавлення волi з конфіскацією всього належного їй майна; за частиною четвертою статті 187, п.п. 1, 4, 6, 12  частини другої статті 115, за частиною третьою статті 357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження), статтями 101 (арешт), 70 КК України до позбавлення волі на строк 15 років без конфіскації майна.

Судді Чернігівського районного суду Чернігівської області Хоменко Л.В., Майборода С.М. та Кухта В.О. інформують, що їх колегії було розподілено розгляд заяви засуджених про перегляд за нововиявленими обставинами вироку Ічнянського районного суду Чернігівської області у кримінальному провадженні за обвинуваченням у скоєнні кримінальних правопорушень.

Зазначено, що ухвалами суду від 1 лютого 2019 року колегією суддів прийнято рішення про етапування засуджених для розгляду заяв про перегляд вироку відносно них за нововиявленими обставинами, з урахуванням їx клопотань про особисту участь в судовому засіданні, а також прийнято рішення про призначення засудженим захисників.

Під час судового розгляду 25 лютого 2020 року засуджені заявили про відмову від захисників. У задоволенні заяв було відмовлено із наведенням відповідних мотивів такого рішення.

Як зазначено у повідомленні після цього засуджена заявила відвід вказаній колегії суддів. У задоволенні заяви про відвід ухвалою суду від 25 лютого 2020 року було відмовлено.

17 березня 2020 року засуджена надала заяву, в якій вказала, що 4 березня 2020 року звернулась до територіального управління Державного бюро розслідувань про скоєння у судовому засіданні 25 лютого 2020 року кримінального правопорушення суддями колегії за статтею 374 Кримінального процесуального кодексу України (зміст вироку).

Судді зазначають, що факти, про якi вказує особа в заяві щодо порушення її права на захист не відповідають дійсності, оскільки засуджена була забезпечена захисником у встановленому законом порядку, про що була винесена   ухвала, судовий розгляд без yчасті захисника не відбувався.

На думку суддів Чернігівського районного суду Чернігівської області Хоменко Лариси Василівни, Майбороди Світлани Миколаївни та Кухти Владислава Олександровича подання заяви про вчинення колегією cyддів кримінального правопорушення до завершення судового розгляду «є демонструванням засудженою можливих наслідків у разі не прийняття рішення суду на її користь, вжиття всіх заходів з боку засудженої щодо затягування розгляду справи та впливом на суддів колегії з метою ухвалення в подальшому відповідного рішення на її користь».

Судді висловлюють прохання розглянути повідомлення про втручання у діяльність колегії при здійсненні правосуддя та вжити відповідних заходів реагування, оскільки невжиття таких заходів на їх переконання сприятиме поширенню суспільно-небезпечних посягань на правосуддя.

Відповідно до статті 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» вказане повідомлення внесено до реєстру повідомлень судді про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя. Вищою радою правосуддя буде проведено перевірку викладених суддями фактів та ухвалено відповідне рішення.

Читайте нас у Telegram

Читайте нас у Facebook

©Прес-центр судової влади України